Thursday, September 30, 2010

KEK ZEBRA PINK

Buat kek ni utk potluck agenda makan2 kt ofis pada hari smlm.... gunakan sponge mix n jadikan zebra pink (warna pink + strawberi paste).... xyah resepi la yek... dptkan sponge mix di kedai pembekal brg2 keperluan kek n ikut cara2 seperti di label bungkusan.



IKAN PEDAS SEMPOI LAIRA

Resepi ni mmg dh lama sy simpan.... nama penyumbangnya ialah Laira dari salah satu yahoogroups yg sy join.... jika Laira terbaca blog sy ni, TQVM ye kongsi resepi yg sempoi mcm ni.... bkn sahaja senang malah sedap sgt... terus derhaka diet yg diamalkan selama ni.... ekceli boleh gunakan apa sahaja spesis ikan.... percubaan pertama kali ni sy guna ikan talapia.... bahan agak2 je ye... sy CnP resepi asal dr Laira....



IKAN PEDAS SEMPOI LAIRA

Ikan dah cuci bersih, lumur garam ngan kunyit serbuk kemudian goreng (cam ikan goreng biasa). Angkat, ketepikan.

Tumbuk semua bahan ini - tumbuk kasar. (Kalau nak blend jgn blend halus, blend kasar-kasar aje sekadar hancur gitu-gitu aje dan blend jgn bubuh air): (sy blend halus, mmg stok tersedia camtu, lain kali nk try versi kasar2 plak)

Garam, bawang merah, bawang putih, cili merah (kuantiti banyak), sedikit cili padi (kalau nak pedas lagi). Tips nak memudahkan ramuan jadi hancur kasar, potongkan kecil-kecil dahulu kesemua bahan baru senang nak tumbuk.

Panaskan minyak dlm kuali, kemudian masukkan bahan yang telah ditumbuk. Goreng sehingga nampak ia mengering atau sedikit garing. Siramkan dengan sedikit air hirisan limau sambal/limau nipis serta sedikit shj gula (pemangkin utk merasa lemak dlm makanan ganti aji). (Kalau takder boleh gantikan dgn asam keping, masukkan ajer sekali bersama bahan tumbuk pada memula tumisan) . Rasakan masam, masin nyer. Kalau suka nak bubuh perasa pun boleh.. ikut suka. takpayah pun takpe

Pastue masukkan ikan, gaul-gaulkan . Dah jadik daaa.... Nyam, nyam. Kalau tak habis, simpan diluar takpe .. tak basi punyer kecuali kalau suka cekut-cekut pakai tangan pastue tinggalkan he he he... kalau rasa-rasa nak perhangat boleh tak jadik hal...microwave atau kuali sama shj... Selamat mencuba!!

Nota: sy tambah bawang besar hiris bulat2 & abaikan gaul terus ikan dengan sambal, ambil kira anak2 kenit yg fobia pedas ni... so, siram kt bahagian atas je.... yg bahagian sebelahnya boleh le dia org makan plak....

Wednesday, September 29, 2010

KUEY TIAW REBUS EXPRESS

Lagi request kul 11.30 mlm td... emmmm layan je la.... Boboy1 n Boboy2.... sib baik Boboy3 dh tido... kalu tidak lg kecoh dapo..... gunakan apa yg ada dlm peti ais je... resepi lebih kureng je la yek.... lain2 bahan bole tambah ikut citarasa sendiri... sambal kicap tu Boboy1 yg tlg tumbukkan....



KUEY TIAW REBUS EXPRESS
(utk 2 org makan)

1/2 paket kuey tiaw
1 liter sup Yong Taufu (sila rujuk N3 YTF ye) - atau bole guna stok ayam
Sedikit kobis - hiris halus
Sedikit karot - potong mancis
Sedikit isi ayam - hiris
10 biji fishball - belah 2
2 biji telur
Cili api ditumbuk + kicap

Didihkan sup YTF (atau stok ayam). Masukkan hirisan isi ayam, kobis, karot dan fishball. Oleh kerana sy menggunakan sup YTF x perlu isi garam lg.... setelah menggelegak pecahkan telur dan biarkan, jangan dikacau supaya telur tidak pecah. Setelah telur masak, tutup api. Ambil sedikit kuey tiaw letak dlm mangkuk, cedok kuah + telur. Hidangkan dgn sambal kicap. Siap sbg hidangan tengah2 mlm bila perut anak2 berkeriut.....

IKAN TALAPIA BAKAR ALA NYONYA

Resipi CnP dr blog Jun... emm xyah komen panjang2... mmg teramat la sedapnya.... bole buat paste byk2 n frozenkan.... bila nk bakar atau kukus ikan dh senang... sy buat ikut Jun iaitu versi bakar.... Jun guna ikan siakap, sy guna ikan talapia... emmm x cukup sekor ratah sorang2.... hihihi.... maaf visual krg memuaskan sb kelam kelibut nk berbuka....



IKAN TALAPIA BAKAR ALA NYONYA

1 ekor ikan siakap (bersihkan ikan) - sy guna ikan talapia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 batang serai
5 biji cili merah
6 biji cili padi
1 kuntum bunga kantan - xde stok
1 cm kunyit hidup
1 cm halia
sos thai secukupnya
jus limau nipis secukupnya (Jun guna 1/2 biji lemon)
garam,gula, perasa secukupnya.

1. Satukan semua bahan dan kisar hingga lumat.
2. Tumis hingga wangi dan pecah minyak kemudian sesuaikan rasa garam dan manisnya.
3. Lumurkan ke atas ikan siakap dan kukuslah hingga masak.
4. Hidangkan dengan nasi panas. Layan!

ROTI BURGER POKET

Ni buat mlm kelmarin, Boboy2 asik dok ckp lapar padahal dh mkn mlm... sian plak klu tido dgn perut berkeriuk, so mlm2 buta umi bikin roti burger poket cenggini.... dpt idea hasil jln2 ke Blogresepi... minta izin CnP n TQ kpd Mama Gerau atas ideanya.... sy sertakan resepi asal utk rujukan... sy buat ringkas sgt2 - buat scramble egg + mayonis, celup dlm telur yg dipukul n goreng... xde sukatan khas... hangus tu abaikan ye, biasa la klu sambil masak buat kerja lain....



ROTI BURGER POKET
Sumber: Mama Gerau
CnP: Blogresepi

Roti beger (yang giant punya sedap…lembut, lepas tu ada taburan bijan lagi)
Sardin satu tin kecil (sardin dibuang sosnya…sardin jangan dibuang, tin dia boleh buang…)
Bawang merah satu labu (simayang)
Cili hidup merah sebiji (hiris nipis)
lada hitam serbuk (yang kasar-kasar tu…)
mayonis sikit
3 biji telur dikocok-kocok ahhh
sedikit minyak untuk menumis

Cara buat inti
Tumis sardin yang telah dilenyek, bawang dan cili dengan lada hitam serbuk… sekejap jer… dan bila dah sejuk lumur dengan mayonis la…
Roti beger tu dibelah dua… bior jadi tiga segi gitew. Buat  kocek tengah-tengah, masukkan intinya…
Last sekali, celup hujung poket yang terbukak tu dengan telur kocok dan tekapkan dekat kuali yang telah diletak sedikit minyak… celup ujung je dengan telur dan goreng pun tekan-tekan sikit jer kat kuali supaya tak serap minyak…(kak gerau guna penyepit makanan untuk sepit roti tu dan terus goreng satu-satu guna penyepit tu…bila dah tertutup poket boleh angkat..

KAILAN GORENG

Ni resepi sayur biasa2 aje.... yg pentingnya kailan yg mak tanam.... so, mmg la segar dari kebun... goreng bersama cendawan hitam & fishcake....



KEK BATIK MARIE

Ekceli buat kek ni hari Ahad lepas.... buat 2 adunan, 1 utk makan2 n 1 lg utk potluck jamuan raya Boboy2.... resepi yg amat la senangnye.... dlm 10 minit dh siap segalanya.... x ingat dpt resepi dari mana yg pentingnya dh lama sy menggunakan resepi ni... boleh ubah ikut citarasa nak tambah kekacang dsbnya.... sy abaikannya sb tidak mendpt sambutan... cenggini jga yg larisnya kt rmh ni....



KEK BATIK MARIE

1 bungkus biskut marie (lebih kurang berat 350 - 400 gm) - patahkan 4
1/2 buku butter
1 cawan air
1 cawan milo
2-3 sudu besar serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
50 gm coklat masakan

Di dalam periuk/kuali, campurkan butter, air, milo, serbuk koko, susu pekat dan coklat masakan. Masak dengan api kecil hingga cair dan sebati. Kemudian masukkan biskut marie. Gaul sebati. Kemudian tuang ke dalam loyang 8X8 inci yang telah dialas dengan plastik atau aluminium foil. Tujuan alas dgn plastik utk senang dikeluarkan dari loyang. Tekan2 supaya rata. Akhir sekali sejukkan dalam peti ais.

Nota: gunakan periuk yg besar supaya senang utk menggaul biskut nanti

BUNCIS GORENG BERSAMA HATI AYAM

Ni sayur tradisi kami di kampung... biasa masak bila kenduri dan juga utk menu harian... menjadi kegemaran kami sekeluarga.... gambo yg atas adalah hasil air tangan sy manakala gambo yg bwh pula air tangan mak... ada beza bukan? nmpknya sy kena berguru lg dgn mak utk jadikan sekurang2 rupa mcm mak masak apatah lagi dari segi rasanya.... gambo kedua tu abaikan kecomotan mangkuknya ye... maklum la itu je yg sempat snap seblm kehabisan.... FYI ini adalah buncis yg mak tanam.... emmmmm apa lagi mmg tidak dinafikan kesegarannya....



BUNCIS GORENG BERSAMA HATI AYAM

1 cekak buncis
1 biji bawang besar - hiris nipis
3 biji bawang putih - ketuk

2 - 3 ketul hati ayam
Sedikit garam
Sedikit kunyit serbuk

Sedikit air

Hati ayam dipotong kiub, gaulkan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hati ayam sehingga masak. Setelah itu, di dalam kuali yg sama buang lebihan minyak dan tumis bawang besar & bawang putih. Kemudian masukkan pula kacang buncis serta sedikit air. Hati2 semasa masukkan garam sebab masa proses perapan hati tadi telah diisi garam. Setelah masak angkat & hidangkan.

AYAM LADA HITAM

Biasa2 kalu sy masak aym lada hitam sy gunakan rempah segera brand Maggi tu... tapi kali ni main belasah je apa yg ada dlm stok kt dapo.... emmmm x mengecewakan.... masih laris.... resepi main agak2 je ikut apa yg ada di dapo....



AYAM LADA HITAM

4 ketul ayam (potong kecil - sy lebih suka kalu ada tulang2 sekali)
2 camca besar bawang kisar
1 camca besar bawang putih kisar
1 camca besar lada hitam kisar
1 camca besar halia kisar
1 camca besar kicap lemak manis kipas udang
1 camca teh sos tiram
Sedikit garam
Sedikit minyak utk menumis
Sedikit air

Bahan2 lain:
Karot
Daun sup (jika suka)
Bawang besar - potong bulat

Ayam dibasuh dan toskan airnya untuk seketika. Gaulkan ayam bersama semua bahan kecuali minyak dan bhn2 sayur. Perapkan selama lebih kurang 10-15 minit. Panaskan minyak di dalam kuali atas api sederhana. Masukkan ayam. Balikkan ayam untuk pastikan ia masak serata. Masukkan sedikit air dan sayur2an. Masukkan perasa dan didihkan hingga masak. Angkat dan hidangkan.

Nota: Kuantiti lada hitam bergantung kepada individu. Sekiranya suka lebih pedas, boleh tambahkan dan jika tidak, boleh dikurangkan mengikut cita rasa sendiri.

Tuesday, September 28, 2010

SOTONG GORENG TEPUNG

Resepi yg sgt mudah n cepat utk disediakan.... dpt resepi dr student praktikal kt ofis ni... mak dia meniaga kt gerai makan.... hasilnya sebiji sebijun mcm yg mkn kt restoran2 Siam tu mklum la resepi asal dr org meniaga kan....



SOTONG GORENG TEPUNG

500 gm sotong (potong bulat & sy lap dgn tisu)
1 biji telur

Bahan digaul rata:
2 cawan tepung roti
3 camca besar tepung jagung
1 camca teh garam halus
1 camca teh kunyit serbuk

Gaul sotong bersama telur. Kemudian ambil sedikit sotong & gaulkan dengan tepung tadi. Lerai2kan tepung yang ada & goreng. Setelah garing, angkat & hidangkan. Sedap dicicah dengan sos cili, makan bersama nasi atau diratah begitu sahaja.

KEK BUAH KUKUS

Lagi N3 tertunda.... Kek yg dh abis xde baki lg.... buat sebagai buah tangan balik kampung semasa hari raya aritu.... pertama kali mengukus kek.... lama beno rasanya nk tunggu masak... tapi hasilnya berbaloi.... TQ Azie kek yg sedap sgt... makin lama makin moist.... dan yg pastikan kek ni x tahan lama... bkn berkulat or rosak tetapi abis masuk dlm perut..... CnP resepi asal dr Azie...



KEK BUAH KUKUS
Sumber: Norazie RN

600g tepung gandum [ambil segenggam asingkan]
2 tin butter golden churn atau yg sama berat = 680g
600g gula pasir [bahagi 2 - 300g utk gula hangus
800g - 1kg mix fruit [I sebab niaga..letak 800g jek]
1 st serbuk buah pala
2 st bikarbonat of soda
2 st cream of tartar
esen limau setengah botol
Telur A - 5 biji [kalau B- 8 biji]

* kertas minyak utk alas loyang
* aluminium foil utk tutup loyang

Cara : Panaskan kukus - air hampir penuh.
Masukkan butter, gula 300g, esen limau , pukul hingga kembang.
Masukkan telur satu persatu. Pukul agak2 dah rata, cukup.
Ayak tepung gandum + bikarbonat + cream of tartar + serbuk buah pala.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dlm adunan telur tadi. putar hingga sebati, tutup mesin dulu.
Panaskan gula 300g kalau dpt dlm bekas yg non stick..kalau tak, apa2 pun boleh..janji boleh pegang utk tuang nanti.
Masak hingga warna coklat gelap..dan berbuih2 halus...hidupkan balik mixer jalan perlahan dlm 1.5 kelajuan....tutup api gula hangus...tuangkan
perlahan2 ke dlm adunan [mixer jalan yea]...bila dah habis tuang..naikkan kelajuan...hingga sebati....stop.
Pastikan air dlm kukusan dah didih. bila air dah didih, gaul segenggam
tepung tadi dgn mix fruit...jgn gaul kuat2...cukup utk sadur luaran mix frt
tu. Masukkan mix fruit dlm adunan tepung, gaul dgn senduk, agak2 rata saja cukup, jgn terover..

2 Loyang 8x8 alas dgn kertas minyak, tuang adunan ke dlm loyang.. sebelum tuang tuh.. gaul kasi rata buah2 tu.. supaya dpt bahagi sama byk setiap loyang..nanti satu togel... Cover dgn aluminium foil.. kemas dan klipkan ke tepi2 loyang supaya tak masuk air... Masuk dl kukusan 2 tingkat .... selepas 2 jam.. atau 1 1/2 jam.... boleh tambah air panas... kukus min 4 jam.. atau 5 jam kalo larat tunggu....

Nota Norazie:

Adunan kek ni mesti likat... gula hangus masuk dulu dlm adunan tepung. Sementara tu air kukus mesti mendidih. Buah2 mix fruit nih gaul dgn segenggam tepung keluarkan dari tepung yg kita timbang sejak awal lagi... gaul lebih kurang.. agak2 cover... jgn gaul lama sebab nanti tepung tu serap dlm buah pulak... bila nampak air dah didih, baru gaul buah dgn tepung. Gaul dgn senduk lebih baik. gaul sekejab je asal rata. terus tuang dlm loyang, tutup dgn foil dan masuk dlm kukusan. Jgn kecilkan api. Biarkan api maintain selama 1 1/2 jam... lepas tu boleh sederhanakan api. Jgn buka sebelum masa tu... selepas 1 1/2 jam, baru boleh buka dan tambah air kukus. Kukus 4-5jam.

Lagi satu...Jgn potong kek dalam loyang... keluarkan dari loyang baru potong dan kaedahnya ialah memotong.. macam menggergaji... bukan menekan...kalau u tekan dari atas... buah akan tertinggal/hancur/pecah..... mesti memotong... Kek buah yg ideal ialah selepas 2-3 hari kita kukus baru potong.....

KEK MENTEGA KELAPA

Kek mentega yg dibakar dlm cwn kertas.... ekceli buat sbg buah tgn rmh terbuka adik ipar mggu lps... baru la ni smpt nk N3.... resepi x ingt dpt dr mana tp mmg dh selalu sgt buat... sama ada nk buat mcm kek marble, xnak letak kelapa, tambah perisa kegemaran or sebagainya....



KEK MENTEGA KELAPA
(Loyang 8" atau masuk dlm cwn kertas)

250 gm butter (sy guna Buttercup)
200 gm gula kastor
5 biji telur
1 camca teh esen vanila
250 gm tepung naik sendiri
(kalu tepung gandum + 1 camca teh baking powder - diayak bersama)
2 camca besar susu pekat
50 ml air (bole guna susu cair @ jus oren)
1 cawan kelapa kering (optional)

Putar butter bersama gula hingga kembang. Masukkan esen serta telur sebiji demi sebiji. Kemudian masukkan susu pekat. Gaul tepung dengan kelapa kering. Akhir sekali masukkan tepung berselang seli dengan air. Bakar selama 45 minit dengan suhu 150 Celsius.



Kek Marble Strawberi

BILA MY ONLY GEGURL N BESPREN KE DAPO.......

Taraaaaaa ini la hasilnya..... takmo cerita panjang2.... nilaikan sendiri yek.... under my supervision.... klu x gitu abis tunggang langgang mau hangus keliling dapo..... psssst: ini time rajin.... hehehe

Tomyam sotong + fishball
Telur dadar mayonis
Buncis goreng
Ayam goreng

Monday, September 27, 2010

YONG TAUFU LAGI.....

Tulunnnnnnn.... demam YTF lum kebah2 lg ni dr mggu lps.... ptg smlm menu berbuka posa utk kali ke3.... kebetulan kuah/sos msh ada lg saki baki dlm peti ais.... cuma sup je kena buat gunakan air rebusan fishball/jemput2 dsbnya tu.... tokey YTF kt pasar malam leh tutup kedai klu cmni ni.... dh lari sorang customer.... stok utk sekali mengYTF msh ada lagi tu... jgn jemu tau asik2 menu ulangan ni... layan gambo je la yek.... nk resepi rujuk label Fishball....


SOAKING HIPPO A.K.A BADAK BERENDAM

Masih lagi N3 tertunda edisi bulan posa baru2 ni.... teruja tgk Soaking Hippo a.k.a Badak Berendam dlm blog Min Lemongrass, terus terasa2 kat tekak n balik terus buat.... resepi ikut style mak buat....



BADAK BERENDAM

2 cawan tepung pulut (kalu dapat tepung pulut hitam lg best)
Air secukupnya
Sedikit pandan paste (kalu gna tpg pulut hitam xyah letak)
Gula kabung @ gula kerek (dipotong dadu sebesar ibu jari)

Kuahnya:
2 cawan santan
3 sudu besar tepung gandum
Secubit garam
Daun pisang (xde stok)

Tepung pulut dibancuh bersama air dan paste pandan. Pastikan air dimasukkan sedikit demi sedikit. Gaul sebati hingga menjadi doh yg boleh dibentuk (bukannya lembik). Kemudian ambil sejemput, leperkan dan masukkan gula kabung yg telah dipotong dadu - seperti membuat kuih buah melaka. Saiz terpulang ikuti citarasa. Kalu besar gulanya maka besar gedabak la hipponya nanti. Susun dalam pinggan yg di alas dgn daun pisang. Kes xde daun pisang sy letak dlm acuan agar2 je. Setelah itu, bancuh santan, tepung gandum dan garam. Tuangkan ke atas hippo2 tadi. Kukus lebih kurang 20 minit & hidangkan.

Sunday, September 26, 2010

KUIH BAKAR JAGUNG

N3 tertunda.... buat bulan posa yg lalu.... emmm ni kali kedua buat.... resepi yg senang n cepat utk disediakan... resepi CnP dari zana@myresepi.com.... TQ ye....



KUIH BAKAR JAGUNG
(Loyang bulat 9")

Bahan-bahan:

1 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1 cawan susu sejat
3/4 cawan gula
2 biji telur
1 tin jagung manis ala krim
sedikit pewarna kuning
sedikit bijan jika suka

Cara-cara:
1. Kisar dgn menggunakan "blender" semua bahan hingga sebati kecuali jagung dan bijan.
2. Masukkan jagung dan kisar sebentar.
3. Tuangkan dalam loyang dan taburkan bijan jika suka (sy taburkan bijan selepas bakar selama 30 minit).
4. Bakar pada suhu 160 C selama 1 jam.

Wednesday, September 22, 2010

GORENG MEE VERSI MY MAGIC KITCHEN

Dalam bulan posa yg lalu, mmg kerap goreng mee utk hidangan berbuka or sebagai hidangan sampingan.... mihun je xpenah buat sbb kurang mendapat sambutan.... biasanya cara sy goreng mihun @ mee lidi @ kuew tiaw lebih kurang sama je bahan2nya... kalu ubah pun sikit2 je... disertakan resepi spt sy buat sbg panduan... bole ikut citarasa masing2 ye....



GORENG MEE VERSI MY MAGIC KITCHEN

Mee kuning @ kuey tiaw @ mee lidi (kalu mee lidi kena rebus dulu)

2 sudu besar bawang besar kisar
1 sudu besar bawang putih kisar
2 sudu besar cili boh
hirisan ayam @ sotong @ udang
Fishcake @ fishball
2 sudu besar kicap
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
Sedikit garam & gula
Kobis - hiris halus
Lobak merah - hiris mancis
1 biji telur (utk kuey tiaw goreng)
Hirisan tomato, daun sup & daun bawang utk hiasan

Tumis bawang2 & cili boh. Kemudian masukkan ayam @ udang @ sotong (kalu hirisan ayam sebaik2nya rebus sebentar). Tambah sedikit air. Kemudian masukkan pula sos cili, sos tomato, kicap & sos tiram. Kemudian masukkan pula kobis & lobak merah. Biarkan mendidih lalu masukkan garam/gula. Kalu suka stail basah tambah sedikit air masak, kalu suka sebaliknya, setelah air sedikit kering baru masukkan mee (utk kuew tiaw masukkan telur dahulu). Kacau rata, angkat & hidangkan.

Mee lidi goreng
Mee kuning goreng
Kuey tiaw goreng

Tuesday, September 21, 2010

BINGKA ROTI BERLAUK

Ini salah satu juadah berbuka bulan posa aritu.... ya ampuuuuuun dah basi bru nk N3.... resepi amik dr dapur Kak Liza.... resepinya dh lma ada dlm peti besi baru bulan posa kali ni dpt try.... itupun sb nk abiskan baki2 roti yg tersimpan selama ni dok dlm peti ais doremon tu..... oleh itu kwn2, kalau beli roti tp xdan nk abiskn dh expired or lebihan buat sandwich tu, jgn dibuang.... boleh buat bingka roti kak liza ni.... TQ Kak Liza atas resepi yg mabeles gitu....



BINGKA ROTI BERLAUK

Bahan Bingka

1 buku kecil roti [10 -12 keping ]
800 ml santan [1/2 biji kelapa]
3 s/b tepung gandum
3 s/b butter [cairkan]
3 biji telur
garam

Bahan Lauk
400 g daging kisar [kakliza gunakan daging kisar Ramly] - sy guna daging burger, kes nak perabihkan stok
2 labu bawang besar [potong dadu]
1 biji kentang [ potong dadu kecil]
1 batang carrot [potong dadu kecil]
3 s/b rempah kari
3 s/b sos tomato
3 s/b sos cili
minyak
garam

Bahan Hiasan [hiriskan] - sy x letak sb ada yg kutip n buang
daun sup
daun bawang
cili merah
bawang goreng

Cara Memasak Bingka
1. Roti dikoyakkan dan rendamkan dengan santan sehingga kembang.
2. Gaulkan semua bahan lain dengan roti yg telah direndam supaya sebati.
3. Masukkan dlam loyang 10 x 10 yg telah disapukan minyak.
4. Bakar dalam oven 180'C selama 30 minit.
5. Keluarkan loyang dan taburkan bahan berlauk dan bakar lagi selama 30 minit.
6. Bila telah masak taburkan bahan hiasan.
7. Potong dan dan hidangkan.

Cara Memasak Lauk
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar sehingga layu dan wangi.
2. Masukkan daging kisar yg telah diperoiikan. Kacau rata.
3. Masukkan rempah kari dan kacau sehingga naik minyak.
4. Masukkan kentang, carrot, garam, sos cili & sos tomato. Kacau rata.
5. Masakkan sehingga kentang dan carrot lembut.
6. Bila telah masak masukkan dalam pinggan [jangan ambil lebihan minyak].

Monday, September 20, 2010

YONG TAUFU

Ini N3 pertama selepas raya.... Yong taufu memang peberet ank2 n sy.... smlm posa so tekak tingin nk makan.... bukan x bole beli tp dh ramai yg minat sure kena keluar banyak RM.... so, apa kata bikin sendiri.... lagipun bukannya susah sgt pun.... mmg sedap n x rugi mencubanya.... resepi hasil study dr blog ke blog n dipaparkan mengikut olahan saya....

Ekceli bahan2 utk yong taufu ni ikut citarasa masing2.... smlm sy buat gunakan apa yg ada je kt Pasaraya Gergasi tu.... kalu nk yg keluaran bumiputera n tinggal berdekatan bolehlah dapatkan terus dari pembekal seperti alamat yg ada dlm simpanan sy di bawah ini....

Syarikat Iwani
No. 42, Jln. SBC 8, Tmn Seri Batu Caves
Tel: 03-61851800 / 6334

Hikmahfood Specialisies Sdn. Bhd.
No.19 & 21 Jalan TIB 1/9
Tmn Industri Bolton
68100 bt Caves
Tel: 03-61842500
email:hikmahfood@yahoo.com



SOS @ KUAH YONG TAU FU

Bahan-bahan A:

Fish ball, ciken ball, crab stick, sosej n seangkatan dengannya (celur dlm air menggelegak. Air jgn dibuang utk buat sup nanti)
Kuew tiaw
Seikat kangkung (celur n potong2)

Nota: Bahan2 adalah mengikut citarasa spt kerang, sotong kering, tauhu, sengkuang dan sebagainya.

SOS HITAM

500 ml air
1 kiub stok bilis
1 sudu besar kicap pekat/hitam
2 sudu besar kacang hitam (sy guna taucu)
1 sudu besar sos hoisin
2 sudu besar gula pasir
1/8 sudu teh serbuk rempah lima
garam secukupnya
3 sudu besar air, dicampur 1 1/2 sudu besar tepung jagung

Jerang air, stok bilis, kicap pekat, sos kacang hitam, sos hoisin, gula pasir dan serbuk rempah lima di atas api perlahan. Kacau hingga mendidih, masukkan campuran tepung. Kacau tanpa henti selama 2-3 minit lagi atau hingga pekat.



SOS MERAH

1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan oyster sauce
1/2 cawan petis/kuah rojak
1/2 cawan sos cili
2 cawan stok ikan bilis/ayam/air rebusan bahan yong tau foo (sy guna 1 kiub ikan bilis)
4 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
4 sudu makan bijan yang sudah digoreng (jika suka) - x sempat nk goreng
sedikit minyak
1/2 cawan gula merah (sy guna gula biasa aje)
1/2 cawan kacang tanah yang telah digoreng tanpa minyak dan ditumbuk kasar - juga x sempat nk goreng
3 sudu besar air, dicampur 1 1/2 sudu besar tepung jagung

Saya tambah:
7 biji cili api + 1 biji cili besar diblend bersama bwg putih

Pijarkan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih @ bahan2 kisar. Masukkan oyster sauce, sos tomato dan sos cili, gaul rata. Masukkan stok, gaul rata. Masukkan petis, gaul rata, kalau terlalu pekat tambahkan air atau stok. Masak hingga mendidih dengan api perlahan, kacau sentiasa. Last sekali, masukkan gula, bijan (dan kacang tanah) dan campuran tepung. Adjust lah rasa dan kepekatan kuah, ikut cita rasa.


SUP

3 liter air rebusan fish ball (Bahan2 A)
1 kiub pati ikan bilis
2 cm halia - diketuk
5 ulas bawang putih - diketuk
1/2 biji bawang besar - hiris nipis
garam secukupnya
1 camca teh gula pasir
Garam secukup rasa

Jerang semua bahan di dalam periuk. Bila mendidih, perlahankan api dan renihkan. Kalu nk tapis bole juga tetapi sy hidang begitu aje tnpa ditapis.

I'M BACK........

Salam aidil fitri kpd semua yg sudi berkunjung ke my magic kitchen.....

Terlebih dahulu ampun maaf dipinta alkisahnya genap 2 mggu x masuk my magic kitchen... cuti raya sakan.... org lain raya juga tp msh sempat lg updet blog.... almaklum la sy ni umi all-in-one... terlampau la kebiziannya + prob dgn line tenet kt rmh yg mcm sifut vavi....

Maaf jua utk Patin sb lum sempat2 lagi amik award dri rumah dia.... masih valid lg or ke dh expire? begitu juga maaf utk Ayu Safieza, x sempat dtg beraya ke rmh dia amik kad raya utk digantung kt dapo ni.... klu gantung utk raya tahun depan, kira aci tak....?

Ekceli byk juga xtvt main pondok2 msa ujung2 posa tempohari serta juadah raya yg disediakan.... insyaAllah senang2 sy N3 satu persatu walaupun kiranya dah basi yek.... hanya utk rekod peribadi n sebagai rujukan satu hari nnti....

Okeylah, mulakan rutin harian kita spt biasa slps hari raya ni.... moga kita diberkati Ilahi n ceria2 selalu.....

Tuesday, September 7, 2010

SALAM EID MUBARAK 1431H


Di kesempatan ini sy ingin merakamkan Salam Eid Mubarak kpd pengunjung2 my magic kitchen.... ampun maaf andai kata coretan mengguris hati, turut rasa kesal kerana kebizian yg amat sgt hingga xdan nk berkunjung balas @ meninggalkan jejak di blog rakan2 alam maya @ pun dh lama x update blog @ resepi2 yg dipaparkan asik2 ulang tayang je or lain2 kesilapan tanpa sy sedari.... maklum la sy ni blogger baru masih blum arif etika2 berblog ni.....

Dengan murah hatinya ini je la angpau sy utk rakan2 blogger n pengunjung2 my magic kitchen. Kalu sudi sila la CnP n tayang dlm blog masing2.... bole la juga buat byr tol, petrol n beli jajan otw blik kg nnti.... klu x ckup tu bole le topup sendiri or CnP byk2 yek.....

Aktiviti main pondok2 akan berehat seketika.... tuan dapur nk balik raya di kampung.... bagi yg memandu berhati2 di jalan raya ye... insyaAllah kita jumpa lg dgn cerita2 hari raya pula.....

Wednesday, September 1, 2010

PUDING RAJA VERSI MY MAGIC KITCHEN

Haaaaa tuuu dia, 3 serentak berderet2 resepi puding dr my magic kitchen.... ni versi lg senang.... pisang emas mak kirim dr kg n jala mas tu kirim dgn kwn blik Kelantan.... prun n susu cair ofkoz beli je kt kedai.....



PUDING RAJA VERSI MY MAGIC KITCHEN

10 biji pisang emas lemak manis

Hiasan:
Beberapa ulas buah prun
Jala mas
Ceri merah & hijau

1 tin susu cair Ideal (utk dimakan bersama puding)

Goreng pisang dgn sedikit butter hingga perang. Kemudian sejukkan. Setelah itu susun dalam bekas dan hias dgn jala mas, hirisan prun & ceri merah/hijau. Tuang susu cair n sedia utk hidangan berbuka puasa..... walllaaaa....

PUDING ROTI VERSI MY MAGIC KITCHEN

Satu lg resepi puding yg main campak2 ikut sesuka hati je.... mcm N3 sblm ni, kes nk perabih stok yg ada.... klu x dijalankan marathon memuding skrg ni agknya tahun dpn blum tntu lg abis stok2 tu.... kali ni kurengkn ckit kuantiti kandungan dlm mgkuk... puding buih aritu penuh ya amat smpai melimpah nk curah kuah....



PUDING ROTI VERSI MY MAGIC KITCHEN

1 bungkus agar2 strip (15 gm)
5 cawan air
100 gm gula pasir (bole krgkn klu xsuka manis)
1 camca teh esen vanila
Perisa strawberi
Perisa pandan
Perisa mangga
(bole guna perisa kegemaran)

6 keping roti
1 biji telur
1 tin susu cair

1 tin susu cair Ideal (utk dimakan bersama puding)
Buah pic utk hiasan (potong dadu)

Agar2 direndam sebentar n tapiskan. Kemudian masak bersama air. Sementara itu, rendam roti dgn susu cair. Kemudian blend rendaman roti bersama telur. Setelah agar2 hancur masukkan gula, roti blend dan esen vanila. Setelah masak, tutup api n bahagikan kpd 3 bahagian.

Bekas 1 - pandan + warna hijau
Bekas 2 - mangga + warna kuning
Bekas 3 - strawberi + warna merah @ pink

Biarkan sejuk dalam 10 minit. Kemudian tuang ke dalam bekas n sejukkan sebentar dlm peti ais. Sebelum tuang lapisan ke2 n ke3 taburkan sesudu buah pic yg dihiris. Tuangkan pula lapisan kedua n begitu la seterusnya sehingga habis. Hias dgn buah pic yg dipotong dadu. Kali ni sy hiaskan juga dgn 1 camca jem strawberi, utk kontras dgn buah pic tu.... Utk menghidang, curahkan aje susu cair Ideal. Susu ni je yg sedap di tekak sy.... ikut la selera masing2 ye....

PUDING BUIH VERSI MY MAGIC KITCHEN

Minggu ni Minggu Puding Sedunia plak.... Kes nk perabih agar2 strip n buah pic yg dh berjaman tori dlm kabinet doremon serta lebihan putih telur dlm peti ais doremon.... resepi sbnrnya main agk2 je xde rujuk mna2 resepi.... hantam je la labu.... jnji bole slow motion msuk dlm tekak....



PUDING BUIH VERSI MY MAGIC KITCHEN

1 bungkus agar2 strip (15 gm)
5 cawan air
1 tin susu cair
100 gm gula pasir (bole krgkn klu xsuka manis)
1 camca teh esen vanila
Perisa strawberi
Perisa pandan
Perisa mangga
(bole guna perisa kegemaran)

4 biji putih telur
secubit cream of tartar

1 tin susu cair Ideal (utk dimakan bersama puding)
Buah pic utk hiasan

Agar2 direndam sebentar n tapiskan. Kemudian masak bersama air. Setelah agar2 hancur masukkan gula, susu cair dan esen vanila. Dalam masa yg sama, putar telur putih bersama cream of tartar sehingga kembang seperti buih. Setelah itu, ambil 3 - 4 senduk agar2 tadi n masukkan ke dalam bekas telur yg dipukul. Kacau sehingga sebati. Akhir sekali curahkan adunan telur ke dalam periuk agar2 n kacau rata. Tutup api n bahagikan kpd 3 bahagian.

Bekas 1 - pandan + warna hijau
Bekas 2 - mangga + warna kuning
Bekas 3 - strawberi + warna merah @ pink

Biarkan sejuk dalam 10 minit. Kemudian tuang ke dalam bekas n sejukkan sebentar dlm peti ais. Tuangkan pula lapisan kedua n begitu la seterusnya sehingga habis. Hias dgn hirisan buah pic. Utk menghidang, curahkan aje susu cair Ideal. Susu ni je yg sedap di tekak sy.... ikut la selera masing2 ye....