Monday, January 31, 2011

SAWI GORENG CAMPAK-CAMPAK


Goreng sawi main campak2 aje tuk dihidangkan bersama nasi ayam lada hitam aritu sb daun salad xde dlm esbox... guna je apa yg ada.... rasanya semua org bole buat resepi ni tp xpe la letak aje utk rujukan...

SAWI GORENG CAMPAK-CAMPAK

2 pokok sawi
2 ulas bwg putih - ketuk
1/2 labu bwg bsr - hiris
10 biji fishball - belah 2
garam/sos tiram
sedikit air

Tumis bawang, masukkan fishball. Kemudian masukkan sawi n air. Akhir sekali masukkan perasa. Angkat dan hidangkan.

NASI AYAM LADA HITAM


Resepi yg simple n sedap.... sekali sekala ubah citarasa.... oleh kerana daun salad xde dlm stok, sy hidang bersekali dgn sawi goreng... resepi CnP dr kongsi resepi facebook... x ingat plak siapa empunya... pepe2 hal TQVM kpd tuan punya resepi ye.... mmg x rugi mencubanya....

NASI AYAM LADA HITAM

Penyediaan Ayam:-
1 ekor ayam

Jerang air secukupnya agar dapat menutupi ayam. Bubuh ayam halia dan garam dan rebus selama 15 minit. Keluar dan toskan. Simpan air rebusan ayam untuk memasak nasi dan sup.

Bahan A:-
6 biji bwg merah*
4 biji bwg putih*
4-5 cm halia*
(* kisar halus)
2 sudu besar lada hitam**
3-4 sudu besar kicap masin manis**
2 sudu besar sos tiram**
(campurkan * dan ** kacau sebati)

Perap ayam dengan bahan A selama 20-25 minit. Bakar sehingga masak atau boleh juga digoreng.

Bahan2 di atas untuk penyediaan seekor ayam sekiranya anda ingin separuh atau suku ayam anda selaraskan sukatannya.


Penyediaan Nasi:-
450 gm beras, dibersih dan dituskan
3 ulas bawang merah (dihiris nipis)
2 ulas bawang putih (dicincang)
1 helai daun pandan (disimpul)
1 kiub pati ayam maggi
2 camca besar minyak

Pijarkan minyak dalam periuk. Tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan. Masukkan beras dan kacau rata. Pindahkan beras dan masukkan ke dalam periuk nasi elektrik. Tuangkan air rebusan ayam yang secukupnya. Masukkan simpulan daun pandan dan kiub pati ayam. Tanak sehingga nasi masak (sy tanak nasi mcm biasa dlm rice cooker).

Sup:-
Kisar atau cincang bawang merah, bawang putih dan halia dengan sedikit minyak. Tumis bahan kisar hingga wangi, masukkan sup bunjut, air rebusan ayam dan garam secukup rasa. Untuk hiasan taburkan bawang goreng dan daun sup (sy x letak).

Kicap:-
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
4 sudu makan kicap masin
1 sudu makan gula
air rebusan ayam
1 sudu makan sos tiram

Tumis bawang putih hingga kekuningan. Masukkan air rebusan ayam, kicap, sos tiram dan gula. Biar hingga sekali mendidih dan tutup api

Sos Cili:-
4 biji cili merah yang masak
10 biji cili padi (sy tambah)
3 ulas bawang putih
Sos Tomata/Sos Cili
Cuka
Gula

Cili masak dikisar bersama bawang putih, campur sedikit air. Masukkan ke dalam periuk dan masak dengan api yang perlahan. Kemudian masukkan sos cili/tomato, gula dan cuka sesedap rasa. Kacau sehingga sos menjadi pekat.

Thursday, January 27, 2011

NASI GORENG MUNGER-MUNGER CENTA.....


Saje je bg gempak.... ekceli nasi goreng biasa2 aje.... setakat nasi goreng... apppaaaa baranggggg.... tp ini la peberet ank2.... kdg2 dh tgh mlm dpt oder nk mkn nsi goreng..... hai layan je la ank2 tgh membesar...... sy guna rempah segera yg ada di pasaran... mcm2 perisa n pelbagai brand... pilih aje....

NASI GORENG MUNGER-MUNGER CENTA....

3 mangkuk nasi
3 ulas bawang putih - ketuk
Sedikit isi ayam (hiris nipis)
2 pokok sawi
1 biji telur
Sedikit mix vege
1 bungkus perencah nasi goreng (apa2 brand or perisa)
2 camca besar sos tiram

Tumis bawang putih, masukkan isi ayam. Kemudian masukkan sawi, mix vege n sos tiram. Setelah itu pecahkan telur lalu kacau. Akhir sekali masukkan nasi n perencah nasi goreng. Gaul rata. Angkat & hidangkan.

MEE JAWA PUTI MAZURA


Inilah resepi Mee Jawa yg kena dgn tekak kami sekeluarga.... dpt resepi dr yahoogroups Restoran Pak Amir... la ni xtau la group ni wujud lg ke x... mmg puashati n dh byk kali membuatnya.... alkisahnya, buat kali ni terlupa la plak nk rebus telur... hantam aje la labuuuuuuu.... anyway TQ kpd Puan Puti ye...

MEE JAWA PUTI MAZURA
Dikongsi: My Magic Kitchen

1 kilo mee kuning, dicelur
2 cawan keledek kuning/oren, direbus dan dilenyek
1 cawan udang kering, digoreng dan dikisar
1 cawan udang hidup, direbus dan dikisar
15 tangkai cili kering, direbus
5 ulas bawang putih, diketuk
8 ulas bawang merah kecil, dihiris kasar
1 inci halia, ditumbuk
5 cawan air (lebih/kurangkan ikut kepekatan)
Sedikit belacan, dibakar
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Garnish
Telur rebus (sebiji untuk seorang), dipotong 4/5 melintang
Cili hijau dan cili merah dihiris
Bawang goreng
Daun saderi dan daun bawang, dihiris
Taugeh, dicelur
Limau kasturi, dibelah

Blend cili kering, belacan, bawang merah, bawang putih, halia. Pijarkan minyak di dalam periuk. Tumiskan bahan yang telah dikisar dalam (1), sehingga naik bau. Masukkan udang-udang yang telah dikisar halus dan gaul sebati. Masukkan air dan biar mendidih. Masukkan keledek yang sudah dilecek. Kacau sehingga pekat, kalau terlalu pekat, tambah air. Sesuaikan rasa gula dan garamnya (kuah mee jawa agak manis).

Cara menghidang
Masukkan mee yang sudah dicelur ke dalam mangkuk. Letakkan cili hijau, cili merah, bawang goreng dan taugeh di atas mee. Curahkan 1 atau 2 senduk kuah di atasnya. Letakkan telur di atasnya. Taburkan daun saderi & daun bawang. Letakkan belahan limau kasturi di atasnya. Hidangkan.

BUBUR JAGUNG


Dah lama betul x makan bubur jagung.... dpt ole2 jagung dr mak/abah/adik2 yg cuti2 msia ke Cameron Highlands mggu lps... maka membuburkan jagung la pulak... emmm rupanya amat laris di kalangan ank2 terutama Boboy3... x sempat bermalam dlm esbox bubur tu dh abis licin.... resepi main campak2 aje ye...

BUBUR JAGUNG
Sumber: My Magic Kitchen

5 tongkol jagung
3 sudu sagu biji
2 helai daun pandan
2 senduk kecil gula pasir (agak2 je) - klu nak kuah coklat guna gula kabung
1 cawan santan pekat
Secubit garam
1 cawan air

Cara-caranya:
Mula-mula hiris biji jagung dari batangnya. Kemudian rebus dengan air. Masukkan gula pasir dan daun pandan. Agak2 jagung dah empuk, masukkan pula santan dan garam. Akhir sekali masukkan sagu biji kacau lagi sampai masak. Enak dimakan sejuk dari peti ais.

LEEK TUMIS PEDAS


Dulu2 pelik jga tgk leek ni n xtau nk msk cmner... tup2 terjumpa resepi dlm majalah n bahan2 pun senang aje... so, try la buat... ni resepi ikut yg sy buat ya, resepi dlm majalah xjumpe cari... bahan2 lebih kureng cenggini la....

LEEK TUMIS PEDAS
Sumber: My Magic Kitchen

4 batang leek (potong memanjang n belah 2)

Bahan tumbuk:
3 sudu besar udang kering
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji cili merah
5 ulas cili api (nak pedas boleh tambah lagi)
1/2 cawan air
Garam secukup rasa

Tumis bahan tumbuk hingga garing n naik bau. Kemudian masukkan leek. Masukkan pula air & perasa. Biarkan sebentar. Angkat.

Wednesday, January 26, 2011

AYAM MASAK PAPRIK


Biasanya main campak2 aje msk paprik ni... xde sukatan yg khas... so, resepi disertakan sbg panduan aje ye... mana terlebih terkurang tu bole adjust sendiri... ktia buat dia kan....

AYAM MASAK PAPRIK
Sumber: My Magic Kitchen

250 gm ayam dipotong kecil
1 biji tomato
1/2 batang carrot
3 batang jagung muda
100 gm bunga kobis
1/2 biji lada benggala
1 biji bawang besar (hiris)
2 helai daun limau purut
2 sudu besar bawang merah kisar
1 sudu besar bawang putih kisar
1 inci halia (ketuk)
1 batang serai (ketuk)
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
Garam secukup rasa

Cara:
Bawang merah, putih dan halia ditumis hingga kekuningan, kemudian masukkan cili kisar hingga naik bau, kemudian masukkan garam. Masukkan daun limau purut untuk baunya. Masukkan ayam dan sayuran. Kemudian masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram untuk memekatkan kuah paprik. Biarkan hingga masak.

Monday, January 24, 2011

CHINESE ARROWHEAD CHIPS



Arrowhead a.k.a nga ku (dlm bahasa Cantonese) xtau la dlm ketegori buah or ubi.... musim CNY berlambak la, sama2 naik dgn limau... so, apa lg setahun sekali ia muncul... sy pun bz sama2 dgn nyonyas n ahpeks kais2 bw balik... smpi nyonya tegur... aiyaaaa lu pun pndai makan aaaa.... sengih aje la... tp dlm hati menjwb... ala nyonya bkn mabuk or haram pun....

Ni pertama kali sy buat kerepek... mmg sedap n x sedar ralit dok gonyeh... Boboy1 ckp npe buat ckit sgt... umi jwb, ni nk try aje... insyaAllah lain kli bole buat lg... duluuuuuuu dh penah buat sup... sedap jga... tingin? ala ngaku aje la nk... so ni resepinya main agak2 aje...

CHINESE ARROWHEAD CHIPS

1 kg arrowhead a.k.a nga ku
Minyak utk menggoreng
Sedikit garam
Peralatan: slicer or pisau tajam

Basuh nga ku lalu toskan. Kikis or buang kulitnya. Hiris nipis2. Panaskan minyak n masukkan sedikit garam. Goreng dgn api perlahan hingga garing. Angkat dan toskan.

Nota: kalu xde slicer bole hiris nipis2 dgn pisau yang tajam.
Kalu terror (mcm mak) bole la slice nga ku terus ke dalam minyak panas.

BINGKA ROTI CENDUL PERISA NENAS



Sekali lagi membingkakan roti.... nak perabihkan kerak2 roti baki roti goreng berinti baru2 ni.... bawa ke rmh MIL sbg potluck wiken baru2 ni.... resepi x ingt sumber dr mana... elok je dh lama bertapa dlm pen drive.... baru ni tingin nk cuba... tambahan seperti tulisan merah....

BINGKA ROTI CENDUL PERISA NENAS

1 buku besar roti gardenia / High5
2 cawan gula
2 cawan santan pekat
1 cawan susu cair
3 biji telur

Sy tambah:
1 paket cendul
1 tin nenas

Carik-carikkan roti sampai habis dan asingkan dalam satu bekas (sy tambah cendul n nenas yg dipotong dadu). Pukul bersama gula tadi bersama santan pekat, susu cair dan telur (sy tmbah air nenas). Sukat adunan tadi. Sekiranya dapat 4 cawan maka tambahkan 7 cawan air ke dalam adunan tadi supaya semuanya menjadi 11 cawan. Sekiranya 5 cawan maka tambah 6 cawan air utk menjadi 11 cawan. Kacau lagi sehingga gula sebati. Kemudian tuang adunan tadi ke dalam roti. Biar sehingga roti kembang. Sapukan butter pada loyang dan taburkan sedikit butter ke atas adunan tadi. Tujuannya supaya nampak kuning dan lebih sedap. Bakar pada suhu 180 - 200 celcius selama 1 jam. Sedap dimakan sewaktu panas atau pun sejuk.

Nota: sy guna 1 cwn gula sb air nenas dh manis

Thursday, January 20, 2011

CHUNKY CHOC CHIP COOKIES


Kes nk perabih stok kukis bln raya aritu, sblm tarikh kojol smpi, baik dimanafaatkan utk memenuhi permintaan anak2 n anak2 tekak.... kes perabih stok rupa2nya x kecukupan.... 2-3 kali jga berulang ke kedai beli semula stok yg dh abis.... nmpk gayanya klu buat utk raya, mlm raya bru bole mengukis... kalu buat awal sure kukis x smpat dgr takbir syawal, beraya dlm peyut (word Boboy3) dlu.... resepi cilok dr rmh LG jauh di Australia nuuuun... TQ LG ye sudi share kukis yg mabeles gitu....

CHUNKY CHOC CHIP COOKIES
Sumber: Salam 2 benua (LG)

Ingredients
125g softened butter
1 tsp vanilla
1 cup (240g) firmly packed brown sugar (recipe asal used 275g brown sugar tapi I kurangkan sbb tak nak manis sgt)
1 egg
1 cup (150g) plain flour
1/4 cup (35g) self raising flour
1/2 tsp bicarb soda (LG used baking powder) - sama
1/3 cup (35g) cocoa powder
1/2 cup (100g) peanut M&Ms (LG tak letak cos Miss 7 tak makan peanuts) *
1/3 cup (70g) mini M&Ms (LG letak 1/2 cups) *
1/2 cup milk choc melts (LG guna white choc chips) *

Nota: yg bertanda (*) sy gntikan dgn nestum & almond nibs

Method
1. Preheat oven to moderate 180°C (160°C for fan-forced). Lightly greased/use baking paper 2 oven trays.
2. Beat butter, vanilla extract, sugar and egg in a big bowl with electric mixer until smooth (do not overmix).
3. Sift dry ingredients together and mix into the butter mixture using wooden spoon. Then mix in all the chocolates until wel combined.
4. Place level tablespoons (20mls nya tablespoon) of the mixture onto trays, allowing 5cm between each cookie. (I guna ice cream scoop sebab lagi senang Miss 7 nak handle but lagi besar lah jadi nya. And I bulat2 kan sikit bagi sekata rupanya before letak atas tray). 5. Bake about 10 minutes (I bake for 10 minutes for the big ones because I suka yg fudgy n chewy not crunchy)
6. Stand cookies on tray for 5 minutes and transfer to wire rack to cool.

Nota: Dlm gmbr just guna sudu, buat yg berikutnya sy masukkan doh dlm piping bag potong muncungnya sebesar duit seposen, then press aje... ok ckit dpt sama besar... tp xsmpt posing la plak....

ROTI GORENG BERINTI


Resepi tgh hot dlm Resepedotnet... TQ kpd yg sudi share, olah, tried n tested resepi dan sebagainya... sy ni hanya tumpang menyibuk aje... Mmg sedap n kena dgn tekak anak2.... makan 2 ketui dh kenyang... mmg berbaloi....

Utk intinya sy x ikut resepi asal... sy guna scramble egg + mayo + cheese slice + hirisan tomato/timun... dan juga sy x terap kpd bulat, sy gunting keliling roti utk membuang kerak2nya aje... sila semak resepi asal jika ingin mencubanya...
ROTI GORENG BERINTI

Roti
Serbuk roti
Telur
Mayonis
Cream cheese
Lada sulah / lada hitam
Ayam
Bawang Besar hiris
Cili Benggala potong dadu
Daun salad

Cara-cara untuk roti:
1. Lapiskan dua keping roti

2. Gelekkan dgn kayu penggelek sampai nipis.. tak der penggelek botol sos pon boleh..

3. Gunakan acuan bulat (contoh tutup thermos, tin, cwn plstik or acuan egg benjo) utk memotong roti.. sy trim keliling roti n still 4 segi...

4. Celupkan dlm telur n serbuk roti.

5. Gorengkan hingga kuning keemasan. Confirm akan menggelembung.

6. Toskan.


Cara-cara untuk inti:
1. Tumiskan bawang
2. Masukkan cili benggala
3. Masukkan ayam n lada sulah/lada hitam
4. Masukkan mayonis & cream cheese
5. Kacau2.. rasa.. kalu tak cukup garam tambah lah yer..

Cara hidang:
1. Potong 2 roti yg telah digoreng (guna gunting cantik sikit)
2. Letakkan daun salad
3. Masukkan inti yg siap dimasak

Wednesday, January 19, 2011

ROS MONTOT SAWI PAK CHOY


N3 ptg ni khas utk berkongsi ilmu.... penemuan secara x sengaja laaaaaaaaama dlu, x ingt tahun bila.... sy dgn adik dok siang sawi ni, tiba2 eh... cntik plak mcm bunga ros yekk... msa tu lum terjebak dlm dunia blog ni, buat xtau je... ntah2 org dh lama tau kot2 sy je yg bru dpt hidayahnya.... hihihi...

Ini la dia sawi pak choy... slps batang n daunnya dipotong, montotnya jgn dibuang... bole dijadikan hiasan terutama di kalangan bloger main pondok2 yg mana masakan sudah tentu akan jdi model utamanya... tukang msk org kawin pun bole guna.... cuba bygkan ros montot pak choy ni susun keliling dlm pinggan aym golek.... cun wooooo...

Penemuan ni mmg amat menggembirakan sb nk ukir2 buah/sayur2an tu mmg la xreti... lg satu, konsep "recycle" mmg bagus sekali.... Pe2 pun layan ros yg hampir layu ni ye....



SPAGHETI BOLOGNESE STYLE MASTURA


Masa kecik2 dolu mmg xpenah mkn spagblog ni... dgr nama pun dok blur2 sutun je xtau rupa/rasa cnmne... la ni dh jd menu peberet la plak terutama the only gegerl... Boboy1 plak suka mkn kuah aje, so kuah mmg kna buat extra.... diperkenalkan oleh adik... inilah resepinya yg telah dia ubahsuai ikut tekak Melayu.... penah sy hidang kpd MIL n beliau komen sedap, x masam spt yg penah beliau makan.... penah juga bwa ke ofis, msg2 minta resepi... tp xtau la dia org tu buat ke tidak... hihihi.... ekceli resepi ni dh belayar merata di kalangan klga tetapi baru kali ni sy N3 dlm blog... sejak terjebak dlm dunia blog ni ank2 pun dh faham... sblm senduk nk mkn tu siap bertanya lg, umi dh amik gmbo ke...? layan je la hobi baru umi dia org yek.... TQVM ye Mas, moga murah rezeki dgn perkongsian resepi ni...

SPAGHETI BOLOGNESE STYLE MASTURA
Sumber: Mastura (my only sister)

1 packet spaghetti (<> utk makan 8 orang) - ikut instruction pd packet semasa merebus, letak secubit garam + minyak sesudu (recommended: olive oil)

Kuahnya:
3 sudu besar minyak zaitun
2 ulas bawang putih
7 biji lada hitam - (<>1 sudu kecil), tumbuk kasar.
1 ulas (sederhana) @ 2 ulas (kecil) bawang besar (yg merah/india) - potong kiub
1 sudu besar ciliboh (terpulang ikut kepedasan)
1 sudu besar gula
300 gram daging cincang
Sedikit air
1 sudu kecil oregano
1/2 sudu kecil italian herbs
1/2 sudu kecil lada sulah
1 tin kecil atau 1/2 tin besar tomato puree/paste
4 biji tomato, boleh tambah kalau suka masam - potong kiub
1 tin cendawan butang - hiris
1 batang - potong kiub carrot
1 sudu besar tepung jagung - bancuh dgn sedikit air

Optional:
1-2 helai daun bay
7 biji lada hitam muda jeruk

Cara (masa masak <> 1 jam):
Tumis bawang besar, bawang putih dan lada hitam hingga wangi, kemudian masukkan ciliboh dan gula. Kemudian masukkan daging dan air, kacau rata. Kemudian barulah masukkan tomato puree, cendawan, tomato dan carrot. Biarkan mereneh. Jgn lupa letak garam secukup rasa. Perasakan dgn garam dan gula secukupnya. Akhir sekali masukkan lain-lain bahan dan bancuhan tepung jagung 10 minit sebelum masak. Balancekan rasa pedas, masam, manis & masin nya.

p/s : Kalau nak banyak sayur: tambah/lebih tomato puree - nak jdkan sos lebih byk , then tambah cendawan butang & carrot.

KARI TULANG AYAM



Pertama kali mkn kari tulang ni di rmh Makteh (adik MIL) masa baru2 kawin dlu.... Sejarah kari tulang ni "recycle" lebihan tulang ayam dlm proses membuat sate.... Waris2 MIL sejak turun temurun mengusahakan sate so tulang2 ayam ni mmg dh xtau nk buat apa.... selain masak sup, turut dibuat kari n yg peliknya leher ayam dibuat sate yg dinamakan Sate Tulang dimana memerlukan byk leher2 ayam.... haaaa bole ke kita just pegi ke pasar n minta sy nk leher ayam sekilo.... hihihi.... klu nk beli kaki ayam tu mgkn bole la kot.... insyaAllah klu ada kesempatan sy belajar teori dgn MIL cmne nk buat sate tulang ni....

Kalu klga bsr mmg kna buat byk sb mklum la tulang2 aje kan... sy biasa buat stlh kumpul2 kaki, leher, baki tulang yg dh diamik isinya tu... ekceli cara masak sama aje dgn kari biasa tu.... ikut citarasa apa nk letak n air tangan masing2.... yg sonoknya makan kari tulang ni sendiri mau ingat la.... the feeeeeeeeel..... makin lama masak, makin empuk tulang tu makin syiok.... x sedar bertambah2 nasi, bertambah2 kilo so berpusing2 la mata dacing nnti....

KARI TULANG AYAM
Sumber: My Magic Kitchen

2 ekor rangka tulang ayam
(potong & bersihkan)

Bahan ditumis:
3 sudu besar bawang merah
1 sudu besar bawang putih
3 sudu besar cili boh
2 sudu besar serbuk kari
1 tangkai daun kari

2 cawan air
1 cawan santan
1 keping asam
Sedikit kicap
Garam/gula secukup rasa

Satukan bahan tumis jadikan paste. Kemudian tumis hingga wangi & garing. Masukkan pula rangka ayam. Setelah agak kering, masukkan air dan asam keping. Biarkan menggelegak utk seketika. Sukatan air boleh ditambah mengikut kesesuaian. Makin lama masak, makin empuk tulangnya. Akhir sekali masukkan santan serta garam, gula dan kicap. Setelah agak pekat, boleh angkat dan hidangkan.

TAUHU LEMBUT SOS TIRAM


Ini cara sempoi yg biasa sy buat.... ekceli bole letak udang kering dsbnya... ikut apa yg ada dlm stok... menu yg senang, cepat & ringkas....

TAUHU LEMBUT SOS TIRAM
Sumber: My Magic Kitchen

2 tiub tauhu lembut - potong & goreng
2 ulas bawang merah - hiris
1 ulas bawang putih - ketuk
4 sudu besar sos tiram
Sedikit air
2 pokok sawi - dipotong2

Cara-cara
1. Goreng tauhu dan susun dalam pinggan.
2. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
3. Masukkan sawi dan sos tiram. Kacau rata.
4. Masukkan sedikit air dan kacau.
5. Siram atas tauhu siap goreng.
6. Sedia untuk dihidang.

BINGKA ROTI NENAS


Jln2 ke dapur blogger dh ramai yg buat bingka roti... ada yg letak jagung, kismis dsbnya.... walau bagaimanapun, bru kali ni sy berkesempatan mencubanya... resepi mmg dh lama simpan, x dinyatakan sumber dr mana... kpd yg empunya resepi mohon halal n TQVM ye... ternyata kombinasi lemak manis n masam nenas tu tidak menghampakan....

BINGKA ROTI NENAS
Sumber: Peti Besi My Magic Kitchen

10 biji roti burger (potong dadu)
100 gm gula
100 gm mentega (cair n sejukkan)
3 biji telur
1/2 camca teh garam
1 cawan tepung gandum
1 camca teh esen vanila
1 tin nenas (asingkan air & nenas didadu)
1 liter cecair (500 liter santan + air nenas + air) - boleh ganti dgn susu cair

Cara-cara:
Alas loyang dgn aluminium foil dan lenser dgn majerin. Taburkan roti dan nenas yg dipotong dadu. Di dalam bekas lain, satukan telur, esen vanilla dan gula, kacau hingga larut. Tambah mentega cair, tepung, garam, santan dan kacau hingga semua sebati. Curah di dalam loyang roti tadi dan biar terendam selama 15 minit. Sementara itu, panaskan oven. Kemudian bakar suhu 180C selama 1 jam. Biarkan bingka betul2 sejuk sebelum dipotong.

TOMYAM


Menu yg senang ya amat nk msk... potong2, campak n tggl... tp jgn tggl lama sgt klu kering airnya puas nk bersoal jwb nnti... hihihi.... resepi kak liza.... TQVM kak liza ye...

TOMYAM

Bahan A
500 gm ayam [potong kecil]
1 batang carrot [potong pendek]
1 biji bawang besar (dihiris)
2 batang serai (diketuk)
8 biji cili padi (diketuk)
2 cm lengkuas (diketuk) - xde dlm stok
1 ulas bawang putih (diketuk)
1 sudu besar pes tomyam - sy guna kiub tomyam
1 batang celery (potong kecil)
3 helai daun limau purut (koyakkan)
Air & garam secukupnya

Bahan B

100 gm bunga kobis
2 biji tomato (dibelah 4)
2 biji limau nipis (ambil jus) - x letak
1 pokok daun ketumbar (cincang) - x letak
Sy tambah: Lada capsicum hijau

Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan A dan renehkan sampai lembut
2. Masukkan bunga kobis dan buah tomato. Biarkan mendidih dan tutup api.
3. Masukkan air limau nipis dan daun ketumbar dan hidangkan.

Tuesday, January 18, 2011

SERI MUKA


Nape dipanggil Seri Muka yek.... agk2 muka berseri2 bila mkn kuih ni....? emmm ape2 aje laaaa.... ni kuih peberet the only gegurl... sb wiken baru2 ni dia ada balik so umi terbikin la kuih ni.... x ingt dpt resepi dr mna... tu la resepi berlambak smpi x ingt dpt dr mna.... Hasilnya kurang cantik xtau la silap tang mana.... bahagian atasnya mcm lembik ckit sb tu nmpk x licin....

SERI MUKA

Bahagian bawah:
2 cawan beras pulut + 2 cawan santan cair + secubit garam

Alas loyang dgn plastik cling. Kemudian ratakan campuran beras pulut, santan cair dan garam. Kukus hingga pulut masak. Kemudian tekan2 dgn senduk supaya mampat.

Bahagian Atas:
1 biji telur
5 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar tepung Hoen Kwe (sy guna tepung kastad)
5 sudu besar gula pasir
1 sudu esen vanila @ boleh juga di ganti dgn air daun pandan - sy guna paste pandan
sedikit pewarna hijau
3 cawan santan pekat + air(anggaran)
secubit garam

Blend semua bahan utk bhgn atas dan tuang di atas pulut yang di dalam loyang tadi. Kukus bahagian atasnya pula sampai masak.

Nota:

1. Tudung kukusan hendaklah dibungkus dgn kain utk mengelakkan wap air jatuh atas kuih.
2. Tujuan alas loyang dgn plastik cling supaya senang utk keluarkan kuih td. Plastik hendaklah dibiarkan terjuntai sdkt dari loyang.
3. Biarkan kuih sejuk pada suhu bilik sebelum dipotong.
4. Potong dengan pisau plastik supaya tidak comot.

TRIFFLE



Salah satu menu program lepaking dgn Dekdah n Nik bru2 ni.... resepi mix n match dr byk sumber, setelah byk kali buat n diolah mengikut citarasa.... resepi asal mmg agak manis n sy dh kurangkan kuantiti gula dlm kastadnya....

TRIFFLE

1 gulung swiss roll @ kek span (sy guna swiss roll pandan) - potong 9 keping
1 tin fruit cocktail - asingkan air dan buahnya
1 kotak serbuk agar2 Lady’s Choice (raspberry) - msk spt arahan pd paket, biarkan suam

Bahan kastad:
1 cawan tepung kastad
3/4 cawan gula
4 cawan susu cair (sy guna 1 tin susu cair, sukat & tambah air sehingga jadi 4 cawan)
(bancuh, kacau atas api sederhana hingga masak)

200 gm fresh cream - pukul hingga gebu

Susun swiss roll di dalam bekas. Siram air fruit cocktail di atas kek. Taburkan pula buahnya. Setelah agar2 suam, tuangkan pula di atas buah tadi. Jika dituang semasa masih panas, agar2 akan menyerap ke dalam kek dan lapisan trifle nampak tidak cantik. Sementara menunggu agar2 keras bolehlah masak kastad lalu tuang di atas lapisan agar-agar. Akhir hiaslah triffle td dgn fresh cream. Sejukkan dalam peti ais selama semalaman. Trifle ini enak dimakan sejuk

HEPI BELATED BESDAY MY BOBOY2


N3 ni khas utk Boboy2 sempena besday 9/1/2011 yg lalu, beliau lebih mesra dipanggil Acik di kalangan klga.... tahun ni Boboy2 dh drjh 1... mmg sengaja umi lewatkan buat sesuatu sbb nk tggu Along blik dr hostel.... bole mkn ramai2 wpun no mjls tiup2 lilin dsbnya.... hanya mjls tertutup aje... ptg Ahad tu dpt la Along by bwa blik ke hostel 2 container triffle ni.... katanya utk kwn2 sekali....

Harapan Umi semoga Boboy2 beroleh kejayaan dunia akhirat n jadi ank soleh.... amin

TELUR BUNGKUS



Ni resepi campak2 yg biasa sy buat... ikut aje bahan2 yg ada kt dlm esbok.... bole dipelbagaikan isi perut telur tu.... Di antara menu yang kerap dimasak, cepat n yg penting semua suka..... hiasan 3 kuntum bunga tu ekceli drpd akar sawi... betul2 mcm ros kan.... dpt idea sb x sengaja masa siang sawi, cantik pulak n bole jd deko masakan... 2 gambar ni versi hari yg berlainan ye...

TELUR BUNGKUS

Bahan inti:

3 batang jejari ketam - potong
2 batang sosej - potong
Sedikit mix vege
1 biji bawang besar - potong dadu
2 ulas bawang putih - ketuk
Sedikit kicap
Sedikit sos tiram
Sedikit sos cili
Garam

Bahan bungkus:
4 biji telur ayam
Sedikit sos tiram
Sedikit garam
Sedikit lada sulah

Cara-cara:

Tumis bawang besar n bawang putih. Masukkan pula jejari ketam n sosej. Setelah itu masukkan bahan2 perasa tadi. Biarkan agak kering, angkat dan ketepikan. Sementara itu, satukan telur, sos tiram, garam dan lada sulah. Pukul sedikit supaya sebati. Panaskan kuali dan dadar seperti biasa. Kemudian masukkan bahan inti tadi. Lipat 4 penjuru dan terbalikkan atas pinggan.