Sunday, May 30, 2010

UDANG TUMIS KARI

Menu tengahari ni.... masak cincai2 je....



UDANG TUMIS KARI

500 gm udang (bersihkan, buang kepala n jalur hitam di belakangnya)
1 labu bawang besar (hiris)
2 ulas bawang putih (hiris)
1 camca besar serbuk kari
1 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh garam (agak2 je)
10 helai daun kari
2 camca besar kicap

Gaulkan udang bersama serbuk kunyit dan garam. Campurkan serbuk kari dgn sedikit air (jadikan paste). Kemudian tumis paste kari, daun kari, bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. Setelah itu masukkan udang. Agak2 udang dah layu masukkan pula kicap. Kacau rata. Jika suka berkuah, tambahkan 1/2 cawan air.

No comments:

Post a Comment