TELUR JAPLOQUE
3 biji telur
Bahan kisar:
8-10 tangkai cili kering yg telah direndam seketika (boleh lebih jika suka pedas²) (sy guna 3 sudu besar cili boh)
1 biji bawang besar
1 biji tomato
2 sudu besar gula
2 sudu kecil garam
2 sudu pes asam jawa
Saya tambah: 1/2 batang karot potong dadu
Cara-cara:
Panaskan minyak dalam kuali, kemudian tumis bahan yg diblend td. Masukkan gula, garam n pes asam jawa adabi. Tumis hingga pecah minyak. Kacau sebati tambah sdikit air dan suaikan rasa, means kalau sambal terlalu kering, tambah ler air. Kemudian pecahkan telur ayam dalam sambal yg tgh menggelegak tu. Biarkan seketika sebelum kacau, ada org kacau trus. Tp saya suka biarkan jer dulu, takmo rosakkan kuning telurnya. Biarkan telur masak seketika, setelah sambal pecah minyak bolehlah ditutup apinya... siap dihidang....
No comments:
Post a Comment