Wednesday, August 11, 2010

MAMAN MASAK LEMAK CILI API

Siapa penah mkn sayur maman or jeruk maman.... nk buat sayur ni maman kena dijeruk dahulu dalam 2-3 mlm... lepas tu buang airnya n masak lemak cili api mcm biasa....



MAMAN JERUK MASAK LEMAK CILI API

1 ikat maman

Bahan tumbuk:
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Sejemput ikan bilis
Sedikit lada kecil (kalu nk pedas boleh tambah, xnak letak pun xpe)
1/2 inci kunyit hidup

1/2 biji kelapa (ambil santan pekat)
1 btg serai (diketuk)
Sedikit garam/gula

Siang pucuk maman, ambil yg lembut sahaja. Selepas itu gaulkan dgn 1 genggam nasi + sedikit garam. Gaul n ramas rata2. Simpan dlm bekas n jerukkan utk 2-3 mlm. Apabila nak buat sayur, barulah dikirai nasi yg ada n buangkan airnya.

Campurkan semua bahan tumbuk, santan, maman jeruk, serai, garam n gula ke dalam periuk. Masak dgn api sederhana, perlu dikacau selalu supaya tidak bergentel. Setelah maman layu n kuah dh menggelegak, bolehlah diangkat n hidang.

1 comment:

  1. Hadoi la..nampak sgt sue ni tak reti masak..Daun maman pun sue tak kenal..Siyes kena serch google la ni..heeee

    ReplyDelete