Thursday, April 7, 2011

TUMIS AIR CENDAWAN TIRAM



Ekceli dpt beli cendawan tiram fresh, masak simple2 aje pun sedap.... x sangka rakyat kt rmh ni suka rupanya.... sampai meratah2 n hirup kuahnya... selalu tu pandang sebelah mata pun x... agaknya penangan yg fresh kot...

TUMIS AIR CENDAWAN TIRAM

Cendawan (ikut suka nk letak banyak mna... aritu sy guna 1 mangkuk saiz sederhana)

Bahan tumis:
3 biji bawang putih (ketuk)
1/2 biji bawang merah (hiris)
10 ekor udang

Sos tiram
Sedikit garam
Sedikit air

Basuh cendawan di bawah air paip mengalir. Kemudian cendawan yang lebar tu disiat 2 or 3, yg kecik x perlu siat lg. Kemudian tumiskan bawang putih n bawang merah. Masukkan udang, cendawan, sos tiram, garam & sedikit air. Tutup kuali. Biarkan 5 minit. Kemudian kacau, agak2 cendawan dh masak angkat & hidangkan.

No comments:

Post a Comment