Sy CnP resepi dr blog SueJoshua... sori ye xreti nk link ke blog beliau... sy gunakan keledek jenama Diamond Royal yg warna pepel tu.... Sy buat 1/2 adunan shj...
KUIH KERIA
BAHAN-BAHANNYA:
1 kg keledek
1 cawan tepung gandum
Sedikit garam
BAHAN SIRA
1 1/2 cawan gula
1 cawan air
Minyak secukupnya untuk menggoreng
CARA-CARANYA:
Rebus keledek yang telah dikupas kulitnya bersama sedikit garam hingga keledek masak, kemudian angkat keledek dan toskan airnya.
Lecek keledek sehingga lumat dan gaulkan bersama tepung gandum sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi doh yang tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembut.
Ambil sedikit adunan doh tadi dan bentukkan seperti bebola, leperkan dan tekankan di tengahnya sehingga berlubang, bentukkan seperti donat.
Buat sehingga habis dan ketepikan.
Goreng kuih keria yang telah dibentuk tadi sehingga keperangan, angkat dan toskan minyaknya.
Di dalam kuali, masak air bersama gula sehingga berbuih pekat, kemudian masukkan kuih keria yang telah digoreng tadi, kacau perlahan sehingga gula menyelaputi keseluruhan kuih.
Apabila gula sudah melekat pada kuih, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
1 kg keledek
1 cawan tepung gandum
Sedikit garam
BAHAN SIRA
1 1/2 cawan gula
1 cawan air
Minyak secukupnya untuk menggoreng
CARA-CARANYA:
Rebus keledek yang telah dikupas kulitnya bersama sedikit garam hingga keledek masak, kemudian angkat keledek dan toskan airnya.
Lecek keledek sehingga lumat dan gaulkan bersama tepung gandum sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi doh yang tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembut.
Ambil sedikit adunan doh tadi dan bentukkan seperti bebola, leperkan dan tekankan di tengahnya sehingga berlubang, bentukkan seperti donat.
Buat sehingga habis dan ketepikan.
Goreng kuih keria yang telah dibentuk tadi sehingga keperangan, angkat dan toskan minyaknya.
Di dalam kuali, masak air bersama gula sehingga berbuih pekat, kemudian masukkan kuih keria yang telah digoreng tadi, kacau perlahan sehingga gula menyelaputi keseluruhan kuih.
Apabila gula sudah melekat pada kuih, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
as-salam
ReplyDeletedah lama tak mkn KUIH KERIA..sedapnyeee..