Friday, September 30, 2011

KUIH KETAYAP


Kuih dolu2 namun x lekang dek panas n x lapuk dek ujan... peberet anak2 ni... nak buat je yg ssh ckit, selalu je ada vitamin M... resepi x ingat amik dr mana mmg dh lama ada dlm simpanan...

KUIH KETAYAP
Dikongsi: my-magic-kitchen.blogspot.com

Bahan-bahan untuk kulit:
1 cawan tepung gandum
2 biji telur
2 sudu besar minyak masak
1 1/2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan (sy guna pandan paste)
1 1/2 cawan santan (boleh diganti fresh milk)
2 sudu besar minyak masak
Beberapa titik pewarna hijau

Bahan-bahan untuk inti:
1/2 biji kelapa parut
1 cawan gula merah (boleh dikurangkan) kalau nak isi gula pasir sedikit pun boleh
1 helai daun pandan

Cara-cara inti:
Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit.Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.

Cara-cara kulit:
Blend daun pandan dan perah, ambil patinya. Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan dan air daun pandan yang diblend tadi. Kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi. Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung.

Cara-cara gulung:
lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis

No comments:

Post a Comment