Wednesday, September 28, 2011

PIZZA HAWAIIAN CHICKEN




Ala-ala pizza di pizza hut... sedap di anak tekak kami sekeluarga... anyaway TQVM ye...

PIZZA HAWAIIAN CHICKEN
CnP: Nurul77@myresipi.com
Sumber: my-magic-kitchen.blogspot.com


Bahan-bahan ( 4 personal pan pizza )

BAHAN DOH
1 sudu besar garam (sukatan rata)
1 sudu besar gula (sukatan rata)
500g tepung (bread flour)
1 sudu besar minyak
11g mauripan yeast (1 peket kecil)
300ml air suam (agak- agak dalam 40 darjah celsius)

BAHAN SOS
1 tin tomato puri
1 sudu besar oregano
1 sudu kecil paprika
garam secukup rasa
1/4 botol sos cili maggie
gula dan garam secukup rasa
3 ulas bawang putih dihancurkan

TOPPING
300g isi ayam yang dipotong dadu
sedikit lada sulah dan lada hitam
garam secukup rasa
Nanas di dalam tin
mozarella cheese
Saya tambah:
Sosej
Jejari ketam
(topping- ikut suka banyak mana)

Cara-cara
DOH: Mauripan yeast dimasukkan ke dalam air suam, dikacau dan dibiarkan lebih kurang 5 minit. Tepung dicampurkan dengan garam, gula dan minyak. Sedikit demi sedikit air yang bercampur dengan mauripan yeast tadi dituang ke dalam adunan tepung sambil diuli. (uli hingga benar- benar sebati dan licin). Simpan doh dalam bekas yang ditutup dengan tuala yang lembab selama 1 jam.

SOS: Masukkan semua bahan di dalam sebuah mangkuk dan gaulkan sehingga sebati.

TOPPING: Tumiskan isi ayam dengan sedikit minyak (janji tak melekat). Tambahkan garam, lada sula dan lada hitam sedikit. Masak sehingga airnya kering. (Jangan sampai garing- tak sedap)
Sediakan pan - kalau tak ada, tutup periuk pun boleh. Letakkan sedikit minyak di atas pan sebelum letak doh supaya tepung tidak melekat. Tekan-tekan pakai jari dan tarik-tarik agar lebar.
Sapukan sos rata-rata. Letakkan topping ayam tadi dan nanas yang telah dipotong-potong (ikut suka banyak mana). Taburkan keju mozarella di atas topping tadi.
Pastikan oven telah dipanaskan terlebih dahulu. Bakar pizza dalam suhu 180 darjah celsius dalam 15 minit atau ikut citarasa masing- masing.


No comments:

Post a Comment