Monday, September 26, 2011

MUFFIN PISANG KURMA COKLAT



Lamanya tenggelam x update blog... jenuh nk buang sawang n habuk... sori la... tuan rumah x sempat mcm2 nk buat... di sini nk share resepi yg sy CnP dr blog Madiha... ekceli resepi asal guna coklat chips tp sy nk abiskan stok kurma... klu x nnti bertemu plak dgn bulan posa tahun dpn... pisang + kurma adalah satu kombinasi yg mantap... tulisan merah apa yg sy buat... TQVM kpd penyumbang resepi...

Muffin Pisang Coklat Chips (Muffin Pisang Kurma Coklat)
CnP dr blog : MaDiHaA a.k.a Ratna
Adaptasi dari : Banana Muffin, Wendy Khor recipe book
Sumber : Ana Elianas, Penang
Diolah oleh: my magic kitchen

Bahan2 A
400 gm butter (dicairkan) - sy guna myk jagung
300 gm / 6 biji telur
200 gm susu segar (sy guna 100 ml susu cair + 100 ml air)

Bahan B
600 gm pisang yang dilecek
300 gm gula perang (resepi asal guna 400 gm gula kastor~ terpulang anda nak letak byk mana) - sukatan 300gm dh ok sb kurma pun dh manis
2 gm garam

Bahan C
530 gm tepung gandum
10gm (2 tsp) baking powder
10gm (2 tsp) sodium bicarbonate
20 gm serbuk coklat

Bahan D
1 cawan coklat chips (sy ganti kurma dipotong dadu)
Cheroly merah secukupnya (optional ~ sekadar nak naikkan warna) - sy tabur badam

Cara2 menyediakan
1. Campurkan butter cair yang telah disejukkan bersama telur & susu. Kacau sehingga rata.
2. Ayak kesemua bahan C. Ketepikan dahulu.
3. Dalam mangkuk yang besar.. campurkan pisang lecek, gula & garam. Gaulkan sehingga rata & gula hancur. Masukkan bahan A & kacau rata.
4. Akhir sekali masukkan setengah cawan coklat chips & bahan yang diayak & kacau rata. Jangan terlebih kacau.. Cukup sekadar sebati saja.
5. Sudukan ke dalam acuan muffin yang disediakan sebanyak 3/4 penuh. Taburkan sedikit coklat chips & cheroly merah di atas permukaan muffin. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 20 - 25 minit dengan suhu 180C. (bergantung oven masing2).

No comments:

Post a Comment