Thursday, December 8, 2011

LASAGNA MUDAH


Sebagai pemecah pantang Boboy2 slps seminggu asik mkn yg besa2 aje... So, umi upah Lasagna... resepi main hantam aje la labuuuuu...

LASAGNA

250 gm kepingan lasagna segera

Sos daging (sos merah)
2 sudu besar minyak zaitun
2 biji bwg bsr - potong dadu
1 batang lobak merah - potong dadu
2 ulas bawang putih - potong dadu
2 biji tomato - potong dadu
500 gm daging cincang
1 tin kecil tomato puri
1/2 kiub ayam
2 cawan air (bole juga guna stok ayam)
Garam
Serbuk lada hitam

Sos keju (sos putih)
2 sudu besar butter
1 sudu besar tepung gandum
2 cawan susu
125 gm keju mozarella / cheddar
Garam
Serbuk lada hitam

Hiasan: keju mozarella

Cara sos daging: Panaskan minyak, tumis bawang bsr, bwg putih. Masukkan daging cincang dan lobak merah. Kemudian masukkan tomato puri, tomato dadu dan kiub ayam. Masukkan kiub ayam & air. Perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam. Sos biar agak berair, jangan kering sgt.

Cara sos keju: Cairkan butter dan masukkan tepung, masak dgn suhu sederhana. Masukkan pula susu, kacau hingga rata. Perasakan dgn garam, serbuk lada hitam. Akhir sekali masukkan keju dan kacau dgn api perlahan sehingga keju cair.

Cara menyusun:

Panaskan oven 180 darjah Celsius. Gris bekas pembakar. Tuangkan sos daging di dasar bekas pembakar dan ratakan. Letak kepingan lasagna & susun hingga menutup sos daging td. Tuang & ratakan pula sos keju. Buat berselang seli sos daging, lasagna & sos keju sehingga beberapa lapisan. Akhir sekali di bahagian atas tabur parutan keju dan bakar 35 - 40 minit atau sehingga masak. Sejukkan seketika sebelum menghidang.

Nota: Pastikan setiap kali melapis sos betul2 menutupi setiap kepingan lasagna

1 comment: