Thursday, December 8, 2011

TANDA KESYUKURAN....

Alhamdulillah, pulut kuning & daging msk hitam sbg tnda syukur segala2nya telah selamat... Anak2 dh selamat jalani exam (PMR & SPM) dan Boboy2 dh slmt berkhatan... X lupa juga utk Boboy3 si ketot ni makin hari makin keletah n cerdik... pandai menyakat tp msh belum tggl botol susu lg... hari2 oder nek (panggilan manja utk membotol)...

Juadah utk santapan sekeluarga n sepinggan dititip untuk jiran sebelah rmh... X cukup kederat nk buat byk, hanya guna stok yg ada dlm laci/esbok je... Yang penting anak2 suka n laris...


Resepi x ingat CnP dr blog siapa... mohon halalkan utk share di sini yek... kejadian resepi ni ala-ala opor n x pedas amat sesuai utk kanak2...

DAGING MASAK HITAM

Bahan Utama:
300 gm daging (potong Kecil)

Bahan A
Rempah 4 sekawan
1 labu bawang besar
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 biji buah keras
1 inci halia
1 inci lengkuas
3 btg serai
2 sudu jintan putih
2 sudu jintan manis
3 sudu ketumbar
2 sudu cili kisar
1 sudu besar serbuk lada hitam

Bahan B
1/2 cawan kicap pekat-3sudu susu segar
3 sudu kerisek
Garam n gula

Cara2

Tumiskan rempah 4 sekawan kemudian masukkan Bahan2 A (yang telah dikisar) tumis sehingga naik bau & masak. Setelah semua bahan tumis sebati & harum masukkan daging. Reneh sehingga daging mengeluarkan air & empuk. Kalau x cukup empuk blh tambah air. Setelah daging benar2 lembut tambah bahan B masak lagi sehingga seimbang rasa. Masak sehingga kering (sy lebihkan air sb nk makan dgn pulut kuning).


PULUT KUNING MY STYLE

Ekceli ni kali kedua buat pulut kuning. Kali pertama buat 7 th yg lalu masa Boboy1 berkhatan... Nk buat byk lum berani lg, klu buat sdkt insyaAllah... tgk la hasilnya lps la mkn seklga....

500 gm beras pulut
1 inci kunyit hidup
1 keping asam keping

250 ml santan kotak
1 sudu kecil garam
2 helai daun pandan

Rendam pulut semalaman dgn kunyit hidup & asam keping. Keesokan harinya basuh & tos. Panaskan kukusan. Kukus pulut blh krg 15 minit. Kemudian gaul dgn santan. Kukus lagi. Kalau pulut msh belum kembang, renjis2kan dgn air panas n kukus lagi. Pulut masak apabila melekat antara satu sma lain (tidak berderai).

Nota: daun pandan sama ada letak dlm air kukusan ataupun dlm pulut

Aksi Boboy3

No comments:

Post a Comment