Friday, February 25, 2011

AYAM GORENG KICAP PEDAS FINGER LICKING GOOD....!!!



Sesuai makan dgn nasi putih or roti... ada sedikit perbezaan dgn ayam masak kicap yg biasa sy buat iaitu ada lengkuas... sblm2 ni sy xpnah letak lengkuas, xtau la org lain msk cmne.... bhn2 sy x blend ikut mana sempat aje.... pindaan yg tulisan merah ye... ok layan resepi n terima kasih byk2 cikflora....

AYAM GORENG KICAP PEDAS FINGER LICKING GOOD
Sumber: cikflora@myresipi.com
Dikongsi: my magic kitchen

Bahan-bahan
6 ketul ayam (paling best bahagian kepak)
Serbuk kunyit
Garam
1 btg serai - sy ketuk
2 biji bawang besar (sederhana) - sy guna 3 sudu besar bwg kisar
3 ulas bawang putih - sy ketuk
2 keping hirisan halia
Sedikit lengkuas (optional), klu isi, jangan byk sgt nanti rasanya pahit - sy ketuk
1 senduk cili kering yg telah direbus dan dikisar - sy guna 2 sudu besar cili yg telah dikisar
Kicap masin
Air asam jawa
1 sudu teh gula
Sedikit serbuk perasa
1 batang kulit kayu manis
Sekuntum bunga lawang

1. Gaul ayam dengan garam dan kunyit dan biarkan setengah jam, kemudian goreng separuh masak
2. Masukkan bawang besar (sebiji sahaja), bawang putih, halia, lengkuas, serai dan sedikit air ke dalam pengisar lalu bahan2 dikisar lumat (rujuk tulisan merah)
3. Panaskan minyak bekas goreng ayam tadi, kemudian masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang. Setelah 30 saat, masukkan bahan kisar tadi.
4. Setelah 1 minit, masukkan 1 senduk cili kering yang telah dikisar.
5. Masukkan 1 sudu teh gula dan air asam jawa secukupnya lalu bahan2 dibiarkan sambil dikacau sehingga naik minyak.
6. Setelah naik minyak, masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi dan masukkan sekali hirisan 1 biji bawang besar (sy x letak hirisan bwg)
7. Masukkan kicap secukupnya dan masaklah sehingga rasa2 ayam sudah fully masak n hirisan bawang pun dh layu.

P/s: rasanya kicap tu dh masin, so tak yah la letak garam dah.

No comments:

Post a Comment