Monday, February 28, 2011
DAGING SALAI
Daging salai dibuat masak lemak cili api emmm pergggggh... sodapppp.... kebiasaannya lebihan daging korban akan disalai.... prosesnya xde la rumit sgt.... klu xde tmpt membakar bole aje bakar dlm oven... walau bagaimanapun hasilnya mungkin berbeza kerana tiada aroma semulajadi iaitu aroma asap...
Pertama sekali kalu salai cara tradisional, kena la ada buluh runcing or besi skewer tu (yg ni kena beli la).... buluh tu dibelah, diraut n ditiruskan hujungnya. Daging pula, dipotong lebar 2-3 jari, gaul garam & kunyit, kemudian cucuk 10-12 ketul pada buluh runcing td. Panggang/salai/bakar dgn api sederhana hingga 1/2 masak. Jgn sampai hangus or keras... nnti bila buat gulai x sedap. Apabila nk buat msk lemak cili api or apa2 ke, hiris la daging tadi nipis2 n masak ikut resepi kesukaan.
Daging salai ni bkn shj sedap dimasak lemak cili api, tetapi bole juga buat masak kicap, cicah dgn air asam dsbnya... proses salai menjadi ikutan dr generasi dahulu yang mana pada ketika itu tiada peti ais utk menyimpan lebihan daging korban.
Labels:
Daging
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
daging salai memang sedap dibuat masak lemak cili api..
ReplyDeleteperrhhh...best tu..
adeh, mcm kebab daging kat doha ni.....mmm sedapnye kak J....:)
ReplyDelete