Tuesday, February 22, 2011
NASI KUNYIT & AYAM MASAK BALI
Dh xtau nk buat menu apa... oleh kerana ayam menu wajib ank2, maka kena cari alternatif pelbagaikan resepi.... emmmmm ank2 angkat ibu jari.... sedap la tuuuuuu.... x rugi mencubanya..... mmg kena sgt kombinasi nasi kunyit n ayam masak bali ni.... nasi tu ala2 nasi lemak tp ada rempah tumis.... wangi aje baunya... sy hidang bersekali dgn tomato ceri peberet anak2... emmm dh slmt xyah msk menu sayur lg... ringkas aje... resepi nasi sy CnP dari blog topsturvymum n ayam pulak dr Facebook Kongsi Resepi .... TQ semuanya kerana sudi kongsi resepi yg mabeles...
NASI KUNYIT
Sumber: Topsturvymun.blogspot.com
Dikongsi: My magic kitchen
4 cawan beras basmathi - sy guna beras biasa
1 sudu teh kunyit serbuk
1/4 inci kunyit basah (tumbuk dan ambil airnya) - sy x letak
1/2 biji limau nipis - sy guna lemon
4 sudu makan minyak
2 helai daun pandan
5 cawan santan (aku pakai 1 cawan susu cair dan 4 cawan air) - sy guna santan
Garam secukup rasa
Bahan Kisar:
2 ulas bawang putih
4 biji bawang kecil
1/2 ibu jari halia
Cara:
1. Cuci beras dan rendam dgn kedua2 kunyit(serbuk dan basah) dan perahan air limau selama setengah jam. Kemudian toskan dan masuk dalam rice cooker. (sy skip rendam beras tu)
2. Panaskan minyak dan tumis rempah kisar sampai naik bau.
3. Tuang rempah dalam rice cooker dan kacai sebati dgn beras.
4. Masukkan santan (atau susu cair + air) daun pandan dan garam.
5. Tekan on/cook.
AYAM MASAK BALI
Sumber: Facebook Kongsi Resepi
Dikongsi: My magic kitchen
1 ekor ayam (potong 12) digoreng tak yah garing sgt
1 kotak santan
2 helai daun pandan
1 biji limau nipis diperah airnya - sy guna 1/2 lemon
2 or 3 sudu kicap manis
garam secukup rasa atau pakai cube ayam satu sudah cukup
Sedikit white pepper
Bumbu yg dihaluskan:
6 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia
3 tangkai lada merah
3 biji buah keras
Panaskan minyak dan tumiskan bumbu2 yg dikisar.
Masukkan santan 1/4 kotak dulu, air sedikit, lemon juice, kicap manis, cube ayam (garam) dan pepper. Kemudian dimasukkan ayam, daun pandan. Setelah mendidih dimasukkan lagi lebihan santan. Diaduk2 sampai mengental kuahnya pekat. Rasa... biasanya orang Bali seperti orang Jawa masakannya agak manis.
Nota: sy tambah air jadikan sedikit berkuah
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
kak..sedappnya nasi kunyit..
ReplyDeletememang kena ngan ayam masak bali tu..
ayam msk bali ni memang sedap...:)
ReplyDelete