Kes nk perabihkan pisang berangan yg bw balik dr kg cuti CNY aritu.... dh itam kulitnya dok hibernate dlm esbox.... sian plak lama2 dok sejuk dlm tu.... jln2 ke rmh Yatie terliur plak tgk dia buat serimuka ni.... Yatie buat cantik sgt... sy punya serimuka ala-ala aje la.... emmmm teramat la sedapnya.... Boboy2 n Boboy3 mkn hmpir 1/3 loyang dia org berdua aje.... n ofkoz pos setipuware ke rmh neber sebelah.... yg lain2 jgn jeles ye neber tu asik dpt je... klu tingin gak mai la pindah jd my neber or kita bikin xtvt baking2, gossip2, mkn2 lg.... sori, pix posing dlm keadaan x bersedia.... almaalumlah nk tggu sejuk tuk potong dh sekian hal kena sabor, lps tu nk amik gmbo lg... mana la si kenit 2 org tu bole tahan tirguda ya amat...
SERIMUKA PISANG
CnP: yatiememories.blogspot.com
Lapisan Bawah
1 cawan tepung beras
2 cawan santan
2 cawan pisang lenyek (sy guna 7 biji pisang berangan)
1/2 cawan gula* kalau pisang manis,harap kurangkan
2 sudu tepung kastad
1 sudu kecil esen pisang - Yatie tambah, sypun sama
sedikit pewarna kuning/oren
Cara-cara
Campurkan semua bahan kecuali pisang. Saya masak sebentar hingga naik wap barulah masukkan pisang yg dilecek.
Alas loyang dngn plastik dan sapukan sedikit minyak.
Tuang adunan dan kukus selama 20 minit.
Lapisan Atas
60gm tepung gandum
100gm gula
250gm santan (sy guna 1 tin susu cair)
50gm jus pandan *saya guna 1 sk pandan paste + 50gm santan (sy ikut cara Yatie)
1/2 sudu tepung jagung
2 biji telur
sedikit garam dan pewarna hijau
Cara-cara
Pukul telur dgn gula. Kemudian campurkan dgn bahan-bahan lain. Tapis dan curah atas kukusan lapisan bawah tadi.
Sebelum tuang adunan di atas lapisan bawah, cakar2kan sedikit atas permukaan pisang dngn menggunakan garpu. Kukus semula selama 20 minit. Kemudian sejukkan dan potong...
* Saya masak sebentar hingga naik wap, barulah tuang atas lapisan bawah tadi.... kukus dlm 20 minit. Kuih ni kena betul2 sejuk barulah dipotong
memang sedap serimuka pisang ni...
ReplyDelete