FANCY KETAYAP
CnP: Kak Roz (Rnet)
CnP: Kak Roz (Rnet)
Dikongsi: My Magic Kitchen
Motif Dadar
225 gm tepung gandum
10 gm tepung ubi
1/4 sudu kecil garam
300 ml santan
300 ml air
1 biji telur (A)
1/4 sudu kecil choc paste/secukupnya
1/2 sudu kecil pandan paste/secukupnya
1 1/2 sudu kecil minyak jagung
Bahan Inti:
250 gm kelapa parut
30 gm gula kastor
100 gm gula merah
30 gm gula perang
30 gm coklat masakan (sy letak pewarna merah)
60 gm air
1 sudu kecil tepung jagung
1 helai daun pandan
250 gm kelapa parut
30 gm gula kastor
100 gm gula merah
30 gm gula perang
30 gm coklat masakan (sy letak pewarna merah)
60 gm air
1 sudu kecil tepung jagung
1 helai daun pandan
Cara Menyediakan Inti:
Masakkan gula kastor, gula merah, gula perang, daun pandan dan air hingga gula larut. Kemudian masukkan kelapa, coklat masakan dan taburkan tepung jagung. Masak inti hingga kering mengikut kesesuaian masing-masing. Sejukkan.
Cara Menyediakan Dadar:
Ayak tepung gandum bersama tepung ubi kemudian campurkan garam. Satukan santan, air dan telur, kacau rata dan sebati. Tuangkan campuran santan ke dalam tepung. Kacau rata sehingga adunan benar-benar rata dan halus. Keluarkan 1/4 adunan, campurkan choc paste dan masukkan dalam piping bag. Selebihnya campurkan dengan pandan paste.
Panaskan kuali non-stick. Sapukan sedikit butter/minyak sapi. Corakkan adunan coklat dahulu di atas kuali mengikut corak yang anda suka. Setelah kelihatan kering, ratakan pula adunan hijau di atas corak tadi. Masaklah dadar seperti biasa. Ulangi sehingga adunan habis.
Cara Menggulung: Bentangkan sekeping dadar, letak dan bentukkan inti memanjang. Gulungkan .
Assalammualaikum kak....menarik corak dan colour kuih ni...boleh cuba nanti..:)
ReplyDeletebetul tu..menarik betul kuih ni...
ReplyDeletebebudak mesti suka kan...
macam mana budak2 tak suka....cantik. kita pun suka...tp mcm mana buat corak tu?
ReplyDelete