.jpg)

CHEESE CAKE
Bhn A
8 bj putih telur
185 gm gula kastor (sy kurangkan kpd 150 gm)
Bhn B
135 gm mentega
225 gm gula kastor (sy kurangkan kpd 200 gm)
1 kg krimcis
Bhn C
8 bj kuning telur
300 ml susu cair
Bhn D
90 gm tpg gndum
45 gm tpg kastad
Bhn E
Sdkt kek span (nipis je) utk jdikan dasar kek
atau
Bskt oreo dihancur2kan + sdkt mentega cair n tekan2kan kt dasar loyang
Hiasan:
Blueberry filling
Whip cream - putar hingga kental
1. Putar A hingga kembang kemudian ketepikan.
2. Gunakan bkas yg berlainan, putar bhn B hingga sebati, kemudian masukkan bhn C, putar hingga sebati.
3. Stlh adunan sebati, masukkan bhn A sdkt demi sdkt dgn kelajuan sederhana.
4. Kemudian masukkan bhn D sdkt demi sdkt hingga sebati.
5. Setelah sebati, ltk dlm acuan yg telah disediakan. Bakar pd suhu 140 c slma 2 jam menggunakan kaedah double boiler.
6. Stlh kek sejuk, hias dgn bluberi n whip krim.
Nota: Dpt 2 bj kek jika menggunakan acuan bulat 10"
Harga pasaran RM70++ utk 1 bj kek
Boleh bahagi 2 bahan2 utk saiz kek yg lebih kecil
No comments:
Post a Comment