
Menu pertama ni utk ank2 yg dh besar ckit....
KEPAH BERCILI
500 gm kepah
2 sudu besar cili boh
1 susu besar bawang merah kisar
1 susu besar bawang putih
1 sudu besar cili sos
1 susu besar tomato sos
Garam
Tumis cili boh, bawang besar n bawang putih. Setelah agak garing, masukkan pula cili sos dan tomato sos. Kemudian masukkan garam. Akhir sekali masukkan kepah. Biarkan sebentar agak2 kulit kepah telah berbuka, angkat dan hidangkan.

Ni menu utk anak2 kecil yg msih belum tau nikmat makanan pedas2... hihihi
KEPAH REBUS
500 gm kepah
1 batang serai (boleh jga guna daun kunyit)
2 ulas bawang putih - ketuk
Garam
Sedikit air
Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Air x perlu banyak kerana kepah sendiri akan mengeluarkan air semasa proses menggelegak nanti. Masak sekejap shj agak2 kulit kepah dah terbuka bolehlah angkat dan hidangkan.
MACAM NK G SAMA MENGUTIPNYA
ReplyDeletesalam..memang sodap kepah ni..tapi tak boleh layan bebanyak..tinggi kolestrol
ReplyDeleteMilee: Mari la dtg kita kutip sama2, msk sama2 n lps tu mkn sama2...
ReplyDeleteKak Ina: Ank2 cukup suka n ada yg dinner 2nd round... ooo tinggi kolestrol mcm kerang jga ye... anyway TQ sudi ziarah blog sy...