Thursday, June 10, 2010

SOS SPAGHETI BOLOGNESE

Resipi ni diperolehi dr adik n dh diubahsuai serba sdkt ikut selera ank tekak.... sori gmbo dlm kuali je x nyempat2 dh nk posing vouge... hihihi



SOS SPAGHETI BOLOGNESE

3 sudu besar minyak zaitun
5 ulas bwg putih (tumbuk or ketuk)
2 labu bwg besar (potong dadu)
2 sudu besar lada hitam (tumbuk) – boleh kurang or tambah lg
2 senduk lada kering kisar (ikut citarasa) Kalu nk pedas lg campur cili api
1 tin tomato puree

1 kg daging @ ayam cincang @ seafood
4 tin air (guna tin tomato puree) – nk lebih boleh tambah lagi
3 helai daun bay
1 susu besar oregano

4 batang karot (potong dadu)
6 biji tomato (potong dadu)
2 tin cendawan butang (hiris2)
(biasanya karot, tomato n cndwn butang sy sukat gna mngkuk)

Garam & gula secukup rasa
3 sudu besar tepung jagung + sedikit air

Panaskan minyak zaitun. Tumis bwg putih, bwg besar & lada hitam. Masukkan lada kisar & tomato puree. Kemudian masukkan daging. Kalau rajin daging dijadikan ball (daging + sedikit garam + sedikit lada sulah). Setelah sebati masukkan air. Biarkan mendidih. Kemudian masukkan pula karot, tomato & cendawan butang. Akhir sekali masukkan daun bay, oregano, tepung jagung, garam dan gula. Seimbangkan pedas, masam, masin & manisnya. Setelah agak pekat angkat dan hidangkan bersama pasta. Utk lebih sedap (menambahkan kolesterol taburkan parutan keju atasnya). Walla…. Dah jadi macam org Italy … he… he…

500 gm pasta (spageti/macaroni/fussili/spirily, fettucini dsb)
air
3 sudu besar minyak zaitun
secubit garam

Rebus ikut masa yg ditentukan pada paket pasta.

p/s Kalu menggunakan seafood masukkan sebelum bahan perasa.

No comments:

Post a Comment