Sunday, June 27, 2010

SAMBAL KERANG

Cik kerang yg mnjdi pojaan ank2.... kali ni buat sambal plak... dh jemu asik2 rebus je...


SAMBAL KERANG

1 kg kerang

Bahan tumis:
2 sudu besar cili boh
2 sudu besar bawang merah (kisar)
1 sudu besar bawang putih (kisar)
Sedikit cili sos, tomato sos n sos tiram
Garam
1 biji bawang besar (potong bulat)
Sedikit air

Bersihkan kerang n rendam dalam air + soda bikarbonat selama 30 minit. Selepas itu, bilas n rebus tanpa air. Setelah kulit kerang terbuka, angkat n biarkan sejuk sebentar. Ambil isi kerang n buang kulitnya. Setelah itu, tumis bahan2 hingga naik bau. Masukkan kerang, bahan2 sos, garam n bawang besar. Tambahkan sedikit air. Setelah masak, angkat n hidangkan.

No comments:

Post a Comment