Tuesday, March 1, 2011

APAM ENO



Dh lama buat apam ni bru ada masa nk N3 dlm blog.... hasilnya amat mendukacitakan, xtau mana silapnya... semuanya keluar kukusan leper aje... apam sombong xde senyum pun... xde 1 pun yg merekah... ish ish kna CSI kt mana silapnya ni.... wpun gitu, rasa ttp maintain sedap, manis sedang elok aje wpun xde kelapa parut.... rakyat bkn tau apa... hantam aje janji bole ngap....

APAM ENO
Sumber : FP MamaFaMi
Dikongsi: my-magic-kitchen

Bahan-bahan :
300 g tepung beras
8 - 10 sudu besar gula pasir (mama rasa lebih elok kalau ditambah lagi 2 atau 3 sudu) -
1 sudu besar yis kering
280 - 300 ml air
3 sudu kecil ENO plain untuk 3 warna berbeza (1 sudu kecil untuk 1 bahagian)
pewarna merah
pewarna hijau

Kaedah penyediaan :
1. Tepung dibancuh dengan air sedikit-sedikit. Kemudian masukkan yis dan gula. Kacau sebati.
2. Bancuhan tepung tadi dibiarkan semalaman (bancuh malam, kukus keesokkan pagi).
3. Bancuhan tepung dibahagi 3. Masukkan pewarna.
4. Masukkan 1 sudu kecil ENO dalam setiap satu warna. Kacau biar berbuih.
5. Sementara itu, panaskan kukus. Bila mendidih, letak acuan apam sekejap dalam periuk kukus. Kemudian tuangkan adunan tadi ke dalam acuan yang telah dipanaskan. Kukus hingga masak.
6. Hidangkan dengan kelapa parut putih yang dicampurkan dengan sedikit garam. Sebaiknya kukuskan kelapa parut tersebut seketika untuk mengelakkan dari basi. - xde kelapa parut, makan gitu aje pun sedap....

3 comments:

  1. mas pernah buat apam eno ni..
    sedapkan kak...
    nampak apam akak gebu la..

    ReplyDelete
  2. apam sombong ye kak??ekeke first time dengr apm sombong..xpe asal rakyat jelata makan sudah...jgn cik tong yg jadi mangsa

    ReplyDelete
  3. mmmm xper kak J, yg penting sedap dimakan...nanti wat apam tak sombong k....:)

    ReplyDelete