Monday, March 14, 2011

KEREPEK PISANG TANDUK



Ekceli dh lama buat kerepek ni... projek main pondok2 kt kg.... pisang tanduk hasil kebun abah.... rezeki bila balik kg & bole makan ramai2.... dok selongkar folder terjumpa la pix ni & rasanya blum N3 lg.... layanzzzzz....

KEREPEK PISANG TANDUK
Sumbangan: my-magic-kitchen

Beberapa biji pisang tanduk yg agak2 mengkal @ tua
minyak secukupnya untuk menggoreng
garam dan gula sebagai perasa (larutkan dalam air suam)

Cara-cara
1. Panaskan minyak. Bole juga masukkan sedikit serbuk kunyit supaya nampak berseri pisang tu nanti... tp sy x letak sb pisang tanduk dh cantik kuningnya....
2. Bila minyak dah panas, sagat pisang yang telah dikupas kulitnya terus dalam minyak supaya tak melekat antara satu sama lain (ini mak yg ajar).... sy x berani nk buat cenggini, sy sagat dlm bekas lain & masukkan sekeping2 pisang yg disagat td... fobia @ ngeri... xrela takut tersagat jejari ku yg mulus ini.... auuuuw...
3. Masukkan 1 atau 2 sudu air garam + gula tadi ke dalam minyak panas.
4. Goreng sampai masak, angkat dan toskan.
5. Kalau agak2 bila kerepek dh masak tp masih tawar rasanya, boleh tambah lg sukatan gula & garamnya.

Nota: kalu mls nk buat air garam, bole juga masukkan 1 sudu kecil garam ke dalam minyak panas.... sukatan garam mengikut citarasa n kuantiti pisangnya. Kalu tambah minyak so garam pun kena tambah juga.... bergantung kpd kuantiti byk mna kerepek yg digoreng...

2 comments:

  1. kak jai..masukkan gula n garam tu dalam minyak masa goreng tu ke?eina pun takut tersagat jgk jari kalau wat cam tu..mau putus kang..ganas punya pasal..hehehe

    ReplyDelete
  2. Slm eina, akk dh edit pd resepi ye... TQ

    ReplyDelete