Friday, March 25, 2011
IKAN TALAPIA MASAM MANIS
Ni menu hari Ahad aritu.... sampai dr kg dh kul 2 lebih.... ank2 dh ckp lapar.... dgn pantas lg tangkas umi berkelentung kelentang di dapur msk ikan yg dibawa balik dr kg.... terhasil la menu tergempar n ank2 puji "TERBAIK"..... ni apa yg sy buat aritu.... layan....
IKAN TALAPIA MASAM MANIS
1 ekor ikan talapia (gaul garam + kunyit & lumur dgn tepung jagung)
Bahan2 tumis:
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 labu bawang besar
1 sudu besar cili kisar
Bawang putih, halia n bawang besar ditumbuk.
Bahan sos:
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar cuka
Garam & gula secukup rasa
Sedikit air
Bahan2 hiasan:
3 keping nenas dlm tin
1/2 biji capsikum hijau (nk guna yg warna merah or kuning, bole aje)
3 inci lobak merah
Semuanya dipotong dadu.
Goreng ikan, nk garing or x garing tu terpulang kpd individu. Ank2 sy x suka garing, so agk2 aje la tahap masaknya.... tepung lebihan gaul ikan jgn dibuang.... nnti nk dijadikan sebagai pemekat kuahnya....
Semua bahan tumis ditumis hingga wangi. Kemudian masukkan air & bahan2 sos lalu masukkan nenas, capsikum n lobak merah. Akhir sekali lebihan tepung lumur ikan td dicampur dgn sedikit air n masukkan ke dalam kuah. Setelah agak pekat, angkat kuah n siram atas ikan.
Labels:
Ikan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment