Friday, March 25, 2011

IKAN TALAPIA MASAM MANIS


Ni menu hari Ahad aritu.... sampai dr kg dh kul 2 lebih.... ank2 dh ckp lapar.... dgn pantas lg tangkas umi berkelentung kelentang di dapur msk ikan yg dibawa balik dr kg.... terhasil la menu tergempar n ank2 puji "TERBAIK"..... ni apa yg sy buat aritu.... layan....

IKAN TALAPIA MASAM MANIS

1 ekor ikan talapia (gaul garam + kunyit & lumur dgn tepung jagung)

Bahan2 tumis:
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 labu bawang besar
1 sudu besar cili kisar

Bawang putih, halia n bawang besar ditumbuk.

Bahan sos:
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar cuka
Garam & gula secukup rasa
Sedikit air

Bahan2 hiasan:
3 keping nenas dlm tin
1/2 biji capsikum hijau (nk guna yg warna merah or kuning, bole aje)
3 inci lobak merah

Semuanya dipotong dadu.

Goreng ikan, nk garing or x garing tu terpulang kpd individu. Ank2 sy x suka garing, so agk2 aje la tahap masaknya.... tepung lebihan gaul ikan jgn dibuang.... nnti nk dijadikan sebagai pemekat kuahnya....

Semua bahan tumis ditumis hingga wangi. Kemudian masukkan air & bahan2 sos lalu masukkan nenas, capsikum n lobak merah. Akhir sekali lebihan tepung lumur ikan td dicampur dgn sedikit air n masukkan ke dalam kuah. Setelah agak pekat, angkat kuah n siram atas ikan.

No comments:

Post a Comment