Thursday, March 24, 2011

KEK GULUNG KASIH..... aku kuciwaaaaaaaaa


Ramai kwn2 yg dh buat kek ni.... antaranya Izah, Mas n Madiha... sori klu ada yg terlepas pandang sy x sebut nama kt sini.... teruja tgk kwn2 buat semuanya cntik n feedback semua kta sedap, sy pun try la juga.... tp sy kuciwa.... kejadian kek amat cantik sekali tp tang gulung tu.... tgn x cukup bedung kot.... hancus lebus segala impian x mcm kwn2 buat.... sememeh x cntik lgsung.... patah la... melekat la.... kena p kursus khas gulung mengulung kot.... pe2 pun tang rasa mmg xde siapa bole nafikan.... mmg TERBAIK.... wpun rupa mu xde selera tp laris x tggl seketui pun.... nnti la bila kuciwa dh ilang nk cuba lg sekali.... anyway TQ kpd kak dayang serta kwn2 yg telah menaikkan keterujaan utk try kek ni...

Oh ye, sy buat 2 adunan, 1 inti blueberry filling n 1 lg inti topping krimchese. Buat byk nk bwa blik kg, kononnye la... Kuciwa punya pasal hanya ini aje gambar yg jelita ckit.... yg lain2 tu malu nk enterprem.... Tips kak dayang dh ikut tp xtau la npe kejadiannya cenggini.... salah n silap tu dtg dr diri sy sendiri....

KEK GULUNG KASIH

Bahan-bahan :
70 g tepung gandum (diayak)
1 sudu besar susu tepung
3 biji telur A
60 g gula kastor
60 ml minyak masak sayuran/minyak jagung
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu kecil ovalette
Pewarna merah, hijau dan kuning

Cara-cara :
1. Panaskan oven 170-180C. Seperti biasa, sediakan loyang swiss roll. Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega.
2. Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak dan pewarna) di dalam mangkuk adunan, kemudian putar hingga gebu.
3. Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula.
4. Ambil 4 sudu besar untuk setiap adunan yang diwarnakan merah, kuning dan hijau. (sy guna warna ungu & pink)
5. Tuangkan adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian, tompok-tompokkan adunan merah, hijau dan kuning di atasnya (rujuk gambar di bawah). Tak perlu ditekan atau diratakan. Tetapi kalau hendak buat corak pun boleh juga.
6. Kemudian bakarlah hingga keperangan selama lebih kurang 20 minit. (DJ guna suhu 180C dan bakar kek selama 17 minit sahaja). Kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
7. Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek dan sejukkan sebentar.
8. Kemudian sapukan dengan jem/krim mengikut citarasa sendiri.
9. Gulung kek dengan kemas.
10. Bolehlah dipotong dan dihidangkan.

Tip menggulung kek berdasarkan pengalaman DJ
• Kek jangan terlalu tebal. Jika terlalu tebal, nanti susah hendak menggulungnya dan berkemungkinan kek akan pecah. Sebaik-baiknya biarlah setebal 1 1/2 cm atau 2 cm shj.
• Gulung dengan perlahan. Jangan tergesa-gesa. Nanti jadi tak kemas.
• Gulung menggunakan baking paper atau tuala bersih. Jangan sekali-kali menggunakan tangan. Nanti kulit kek akan melekat di tangan atau kulit kek mengecut.
• Jangan bakar kek terlalu lama. Suhu bergantung kpd kepanasan oven masing-masing. Jika kek terlalu garing dan kering, berkemungkinan kulitnya mengelupas dan pecah-pecah.
• Pastikan kulit kek masak keperangan. Jika tidak, kulitnya pun akan mudah tertanggal atau melekat pada kertas baking.
• Kek gulung sepatutnya lembut, gebu dan mudah digulung.
• Kek boleh digulung samada masih panas mahupun sejuk. Terpulang pada citarasa. Jangan terlampau lama dibiarkan sejuk. Nanti kek akan jadi kering dan susah pula nak menggulungnya.
• Untuk sapuan/filling. Boleh gunakan krim aising/buttercream atau jem. Sekiranya menggunakan jem, sila cairkan dulu jem tersebut supaya mudah untuk meratakannya pada kek.
• Jem boleh disapu ketika kek masih panas. Tetapi jika menggunakan buttercream, sila tunggu kek sejuk terlebih dahulu.

No comments:

Post a Comment