Sunday, March 6, 2011
KEK GULA HANGUS KUKUS
Dh lama resepi ni bertapa dlm pendrive... n dh lama juga x membuat kek ni.... tulisan merah apa yg saya buat. TQVM kpd yg empunya resepi....
KEK GULA HANGUS KUKUS
Sumbangan: eonis_balqis
Dikongsi: my magic kitchen
Bahan gula hangus:
2 cwn gula
2 cwn air
Bahan diayak bersama:
2 cwn gandum
2 s/t baking powder
2 s/t soda bikarbonat
2 s/b margerin – dicairkan
6 biji telur
1/2 cwn susu pekat manis
Cara-cara:
1. Cairkan / hanguskan gula (keperangan), then masukkan air – biarkan sejuk
2. Pukul telur hingga kembang
3. Masukkan susu pekat n margerin – putar lagi
4. Masukkan gandum, putar sekejap.
5. Then msk gula hangus n putar.
6. Tapis adunan dalam loyang
7. Perap 3 jam.
8. Kukus 1 jam.
Nota: loyang kek ditutup dengan aluminium foil bagi mengelakkan air kukusan masuk ke dalam kek atau bole juga membalut tudung kukusan dgn kain.
Labels:
Kek
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Memang kesukaan saya kek nie....terima kasih....saya pasti akan cuba wat sampai jadi....x sabar nie........thanks.......
ReplyDeletefeveret ni..nanti nak cuba buat..salam kenal dari saye..
ReplyDeleteNak try buat juga...
ReplyDeleteSemoga saya berjaya kali ni
ReplyDeletesy bru nk try ni hrp2 menjadila
ReplyDelete