Sunday, March 6, 2011

KEK GULA HANGUS KUKUS



Dh lama resepi ni bertapa dlm pendrive... n dh lama juga x membuat kek ni.... tulisan merah apa yg saya buat. TQVM kpd yg empunya resepi....

KEK GULA HANGUS KUKUS
Sumbangan: eonis_balqis
Dikongsi: my magic kitchen

Bahan gula hangus:
2 cwn gula
2 cwn air

Bahan diayak bersama:
2 cwn gandum
2 s/t baking powder
2 s/t soda bikarbonat

2 s/b margerin – dicairkan

6 biji telur
1/2 cwn susu pekat manis

Cara-cara:
1. Cairkan / hanguskan gula (keperangan), then masukkan air – biarkan sejuk
2. Pukul telur hingga kembang
3. Masukkan susu pekat n margerin – putar lagi
4. Masukkan gandum, putar sekejap.
5. Then msk gula hangus n putar.
6. Tapis adunan dalam loyang
7. Perap 3 jam.
8. Kukus 1 jam.

Nota: loyang kek ditutup dengan aluminium foil bagi mengelakkan air kukusan masuk ke dalam kek atau bole juga membalut tudung kukusan dgn kain.

5 comments:

  1. Memang kesukaan saya kek nie....terima kasih....saya pasti akan cuba wat sampai jadi....x sabar nie........thanks.......

    ReplyDelete
  2. feveret ni..nanti nak cuba buat..salam kenal dari saye..

    ReplyDelete
  3. sy bru nk try ni hrp2 menjadila

    ReplyDelete