Saturday, May 7, 2011

DONUT



Donut ni main campak2 aje.... ekceli resepi asal ikut Donut Suria tp sb dh biasa sgt buat sy olah sana sinun ikut citarasa aje nk buatnya.... xtvt menguli sy serahkan kepada cik BM... Oleh kerana sy buat besar gedabak maka 1 adunan dpt 18 biji aje... klu buat tomey tiut miut mgkn bole dpt 25 biji.... walau bagaimanapun, laris tau... 2 biji dh kenyang..... hihihi

DONUT

3 cawan tepung gandum
3 sudu besar gula
3 sudu besar susu tepung
3 sudu besar shorterning (sy guna 1 sudu besar)
200 ml air
1/2 paket yis mauripan

Campurkan semua bahan ke dalam mangkuk. Kemudian masukkan air, jangan habiskan semuanya. Uli hingga tidak melekat di tangan. Jika perlu tambah air lagi. Biarkan doh rehat 15 minit (naik sekali ganda). Kemudian tumbuk/uli lagi. Setelah itu boleh la dibentukkan donut. Biarkan donut kembang. Masukkan donut ke dalam minyak yang betul2 panas. Kalu minyak x cukup panas donut akan serap minyak & x gebu. Walau bagaimanapun, semasa menggoreng donut api hendaklah perlahan bimbang nanti donut hangus tp dalam x masak.