Sunday, August 9, 2015

PERSIAPAN JAMUAN AIDIL FITRI JABATAN....

Walaupun dah berlalu hampir 2 minggu, namun sengaja saya abadikan coret coret persiapan sambutan jamuan aidil fitri jabatan baru-baru ini.... Perancangan awal telahpun dibuat semasa minggu terakhir puasa lagi... walau bagaimanapun oleh kerana masing-masing bercuti panjang dan berpuasa sunat Syawal, maka seminggu sebelum tarikh sebenar barulah persediaan dapat direalisasikan.... bermula menentukan person in charge untuk penyediaan menu-menu utama, list potluck, pinggan/mangkuk/sudu/garfu dan sebagainya.... Alhamdulillah majlis telah berlangsung dalam suasana sederhana dan meriah... terima kasih kepada rakan-rakan yang telah menyumbang bagi menjayakan majlis pada tahun ini...
Pertama sekali gotong royong anyam ketupat daun kelapa
Gotong royong mengisi beras
Hasilnya.... taraaaaa rebus dalam Noxxa...

MUHASABAH DIRI

Jika hidup terasa sukar, rezeki terasa sempit dan hidup seperti dihimpit sesusahan, maka amalan-amalan ini boleh membantu:-

Spiritual:
1.  Banyakkan taubat dan istighfar
2.  Sentiasa sedekah setiap hari
3.  Amalkan solat Dhuha
4.  Gembirakan hati ibu bapa

Personal:
1.  Rendahkan sifat ego
2.  Dengar nasihat orang yang lebih berpengetahuan
3.  Berusaha menambah ilmu
4.  Murahkan senyuman
5.  Ringan membantu sesama manusia / hidupan
6.  Banyak bergaul terutama bersama golongan kurang berkemampuan

In sya Allah moga kita sentiasa dalam redhaNya... aamiinn....

Wednesday, August 5, 2015

SOTONG TUMIS SAMBAL BELACAN

Resepi ringkas sebagai juadah berbuka... bahan-bahan simple aje...

SOTONG TUMIS SAMBAL BELACAN
2 ekor sotong saiz sedang
3 sudu besar sambal belacan
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
 1 biji bawang besar (potong bulat)
1 sudu besar cili sos
1 pokok daun sup (hiasan)
 Garam

Bersihkan sotong & hiris. Kisar bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis sambal belacan dan bahan kisar. Setelah agak garing masukkan sotong. Gaul rata dan masukkan pula sos cili, bawang besar dan garam. Kalau nk berkuah masukkan air 3-4 sudu besar. Akhir sekali masukkan hirisan daun sup, angkat dan hidangkan.

 Nota: Kuantiti sambal belacan terpulang pada citarasa...

Tuesday, August 4, 2015

JAMUAN HARI RAYA JAB. KORPORAT DAN PENGURUSAN KUALITI 2015

Sepanjang bulan Syawal ini kebanyakan jabatan mengadakan jamuan sempena Hari Raya Aidil Fitri... Tidak ketinggalan juga jabatan saya turut mengadakan jamuan pada 30 Julai 2015 yang lalu bertempat di Bahagian Senireka dan Dokumentasi... Sebagai tuan rumah, kami amat sibuk melayan para tetamu sehingga tidak berkesempatan untuk mengambil gambar juadah-juadah yang disediakan... kami hanya sempat berposing setelah tetamu agak reda... saksikan aksi-aksi kami... taraaaaaaaaaaaaaaa

SEPETANG BERSAMA BFF

Jarang sangat dapat berjumpa dgn BFF yg sorang ni... Alhamdulillah dgn izinNya beliau datang ke Kuantan dan kami habiskan masa mkn2 n ronda2 kt ECM... terima kasih kerana sudi datang ke Kuantan... InsyaAllah ada rezeki nti jumpa lagi....

Monday, August 3, 2015

SALAM SYAWAL 1436H

Assalam.... Blog yang dh lama x update... bersawang & berhabuk sana sini... Maaf tuan blog bizi banyak dalam 3-4 tahun ni... x tau apa mimpinya hari ni bole jenguk n terus update blog hihihi kelakar pulak rasanya.... Di kesempatan bulan Syawal yg masih lg bersisa ni, kami sekeluarga merakamkan Salam Syawal dan Maaf Zahir Batin kepada pengunjung yg tersesat ke blog ini...
Ikhlas dari kami sekeluarga Jai, Balqiss, Aideel, Danial & Naqeeb... muahhh muahhh muahhh