Saturday, October 1, 2011

TAT BUAH-BUAHAN


Beberapa hari yg lepas, tekak tingin nk makan tat buah-buahan... buah2 pun ada ckit dlm esbok, bahan2 yg lain pun ada... so godek2, sambil2 tgk tv dh siap tart shell lalu dh bole bakar... klu rajin dpt la melayan tekak... klu malas xleh nk kata apa laaaa... resepi sy CnP dr simpanan n share ikut pe yg sy buat...

TAT BUAH-BUAHAN

Bahan-bahan kulit tart:
170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart

Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman (sy simpan 15 minit je).

Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar. Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan buah-buahan.

Bahan-bahan filling:
100 gm instant custard (bole beli kt kedai brgan bakery)
Air @ susu cair secukupnya

Campurkan instant custard dan air @ susu cair. Kacau hingga mendpt kepekatan yg dikehendaki.

Hiasan: Kiwi, oren & anggur.. klu ada strawberi lg cun

Cara menghias: Masukkan filling dlm piping bag, picitkan sedikit dalam tart shell dan susun buah2 atasnya. Sedia utk dihidang.

No comments:

Post a Comment