Friday, September 30, 2011

SAGU GULA MELAKA


SAGU GULA MELAKA
CnP: rossitamz-kitchen.blogspot.com
Dikongsi: my-magic-kitchen.blogspot.com

Pencuci mulut yang sgt sedap dimakan sejuk.

Bahan A :
2 cawan sagu biji
5 cawan air

Bahan B :
3 cawan santan - sy guna susu cair
1/2 cawan gula
1/2 sudu kecil garam
1 helai daun pandan

Bahan C :
1 keping gula Melaka @ 1 cawan gula merah
1 cawan air
1 helai daun pandan

Cara-cara Adunan A :
1. Panaskan air hingga mendidih. Bersihkan biji sagu dan masukkan ke dalam air mendidih.
2. Masak hingga sagu menjadi jernih. Angkat dan cuci dengan air sejuk sehingga hilang kanjinya.
3. Masukkan ke dalam acuan2 kecil dan sejukkan dalam peti sejuk.

Cara-cara Adunan B :
1. Panaskan santan, garam, daun pandan dan gula hingga mendidih.
2. Buang daun pandan dan sejukkan.

Cara-cara Adunan C :
1. Masakkan gula Melaka, daun pandan dan air hingga gula hancur.
2. Buang daun pandan, tapiskan dan biarkan ia sejuk.

Cara menghidang :
1. Keluarkan sagu dari acuan2 kecil dan letak dalam mangkuk @ pinggan menghidang.
2. Curahkan Adunan B, diikuti oleh Adunan C.
3. Siap untuk dimakan!!!

No comments:

Post a Comment