Friday, September 30, 2011

AYAM GAJUS



Sy CnP resepi dr blog Syasya Rahmat yg juga rakan FB sy... TQVM ye...

AYAM GAJUS
CnP: Syasya Rahmat
Dikongsi: my-magic-kitchen.blogspot.com

400 gram isi ayam (sy guna 2 ketul dada ayam - dihiris nipis)
6 ulas bawang merah (ditumbuk/dikisar)
2 ulas bawang putih (ditumbuk/dikisar)
1 cm halia (ditumbuk/dikisar)
2-3 sudu makan cili boh (boleh ditambah/kurang)
2 sudu makan sos tiram
1 labu bawang besar (dimayang)
biji cili merah (dipotong serong)
1 biji cili hijau (dipotong serong)
1/2 cawan gajus (sy beli yg siap digoreng)
1 sudu makan tepung jagung
Garam + Kunyit
Minyak

Cara-cara

1.Perasakan ayam dengan garam kunyit, gaulkan dgn tepung jagung. Goreng 3/4 masak dan ketepikan.
2.Tumis bahan kisar hingga wangi dan garing, kemudian masukkan cili boh. Tumis hingga pecah minyak.
3.Masukkan sos tiram dan ayam. Kacau sebati.
4.Masukkan bawang besar, cili merah, cili hijau dan gajus. Kacau sebati.

No comments:

Post a Comment