Thursday, December 15, 2011

SPAGHETI CARBONARA MY STYLE

Menu express, biasa la umi yg bz... bila dh ramai cuti2 sek ni, kena plak time ujan... ank2 asik mnta mkn je... ini la hasilnya... layanzzz....



SPAGHETI CARBONARA MY STYLE

1/2 paket spagheti
2 sudu besar minyak zaitun
Air

Bahan sos:
1 tin sos prego carbonara
1 paket sup cendawan maggi
1 biji bawang besar (potong dadu)
2 ulas bawang putih (potong dadu)
1 tin cendawan butang (hiris)
2 helai daun bay
20 biji bebola daging
Sedikit serbuk lada hitam
Air rebusan spagheti
Minyak zaitun utk menumis

Rebus spagheti bersama air dan minyak zaitun. Setelah spagheti masak, tapiskan airnya tetapi jgn dibuang. Air ini akan digunakan dalam sosnya nanti.

Tumis bawang putih, bawang besar dan daun bay hingga naik bau. Kemudian masukkan bebola daging dan sedikit air. Kemudian masukkan pula sos prego dan 1 tin air rebusan spagheti (sukat dgn tin prego td). Akhir sekali bancuh sup cendawan maggi dgn air rebusan spagheti (ikut arahan pada paket), masukkan ke dalam sos td. Kacau hingga pekat. Jika kurang pekat bancuh 2 sudu bsr tepung jagung dgn sedikit air dan masukkan ke dalam sos. Taburkan serbuk lada hitam. Setelah pekat, angkat dan hidangkan. Bole juga tabur keju parmesan di atasnya.

Nota: tidak perlu letak garam sb sos prego & sup cendawan dh sedia masin

2 comments:

  1. Sedapnyaa.. esok2 nak cuba resepi Kak Jai plak la.. thanks for sharing kak. Arini kita buat speghetti gak.. tp speghetti goreng tomyam... tak brapa umph pun.. tomyam paste dah abis.

    ReplyDelete
  2. Speg tomyam.. sounds good... akk xpnh plak buat bimbang ank2 x mkn... nnti akk plak tukang perabih hai makin bam2 la jdnya... mmg sng sgt nk buat spegnara ni ank akk si Boboy1 tu dh pndi msk tau...

    Slmt mencuba ye....

    ReplyDelete