Thursday, September 30, 2010

KEK ZEBRA PINK

Buat kek ni utk potluck agenda makan2 kt ofis pada hari smlm.... gunakan sponge mix n jadikan zebra pink (warna pink + strawberi paste).... xyah resepi la yek... dptkan sponge mix di kedai pembekal brg2 keperluan kek n ikut cara2 seperti di label bungkusan.



IKAN PEDAS SEMPOI LAIRA

Resepi ni mmg dh lama sy simpan.... nama penyumbangnya ialah Laira dari salah satu yahoogroups yg sy join.... jika Laira terbaca blog sy ni, TQVM ye kongsi resepi yg sempoi mcm ni.... bkn sahaja senang malah sedap sgt... terus derhaka diet yg diamalkan selama ni.... ekceli boleh gunakan apa sahaja spesis ikan.... percubaan pertama kali ni sy guna ikan talapia.... bahan agak2 je ye... sy CnP resepi asal dr Laira....



IKAN PEDAS SEMPOI LAIRA

Ikan dah cuci bersih, lumur garam ngan kunyit serbuk kemudian goreng (cam ikan goreng biasa). Angkat, ketepikan.

Tumbuk semua bahan ini - tumbuk kasar. (Kalau nak blend jgn blend halus, blend kasar-kasar aje sekadar hancur gitu-gitu aje dan blend jgn bubuh air): (sy blend halus, mmg stok tersedia camtu, lain kali nk try versi kasar2 plak)

Garam, bawang merah, bawang putih, cili merah (kuantiti banyak), sedikit cili padi (kalau nak pedas lagi). Tips nak memudahkan ramuan jadi hancur kasar, potongkan kecil-kecil dahulu kesemua bahan baru senang nak tumbuk.

Panaskan minyak dlm kuali, kemudian masukkan bahan yang telah ditumbuk. Goreng sehingga nampak ia mengering atau sedikit garing. Siramkan dengan sedikit air hirisan limau sambal/limau nipis serta sedikit shj gula (pemangkin utk merasa lemak dlm makanan ganti aji). (Kalau takder boleh gantikan dgn asam keping, masukkan ajer sekali bersama bahan tumbuk pada memula tumisan) . Rasakan masam, masin nyer. Kalau suka nak bubuh perasa pun boleh.. ikut suka. takpayah pun takpe

Pastue masukkan ikan, gaul-gaulkan . Dah jadik daaa.... Nyam, nyam. Kalau tak habis, simpan diluar takpe .. tak basi punyer kecuali kalau suka cekut-cekut pakai tangan pastue tinggalkan he he he... kalau rasa-rasa nak perhangat boleh tak jadik hal...microwave atau kuali sama shj... Selamat mencuba!!

Nota: sy tambah bawang besar hiris bulat2 & abaikan gaul terus ikan dengan sambal, ambil kira anak2 kenit yg fobia pedas ni... so, siram kt bahagian atas je.... yg bahagian sebelahnya boleh le dia org makan plak....

Wednesday, September 29, 2010

KUEY TIAW REBUS EXPRESS

Lagi request kul 11.30 mlm td... emmmm layan je la.... Boboy1 n Boboy2.... sib baik Boboy3 dh tido... kalu tidak lg kecoh dapo..... gunakan apa yg ada dlm peti ais je... resepi lebih kureng je la yek.... lain2 bahan bole tambah ikut citarasa sendiri... sambal kicap tu Boboy1 yg tlg tumbukkan....



KUEY TIAW REBUS EXPRESS
(utk 2 org makan)

1/2 paket kuey tiaw
1 liter sup Yong Taufu (sila rujuk N3 YTF ye) - atau bole guna stok ayam
Sedikit kobis - hiris halus
Sedikit karot - potong mancis
Sedikit isi ayam - hiris
10 biji fishball - belah 2
2 biji telur
Cili api ditumbuk + kicap

Didihkan sup YTF (atau stok ayam). Masukkan hirisan isi ayam, kobis, karot dan fishball. Oleh kerana sy menggunakan sup YTF x perlu isi garam lg.... setelah menggelegak pecahkan telur dan biarkan, jangan dikacau supaya telur tidak pecah. Setelah telur masak, tutup api. Ambil sedikit kuey tiaw letak dlm mangkuk, cedok kuah + telur. Hidangkan dgn sambal kicap. Siap sbg hidangan tengah2 mlm bila perut anak2 berkeriut.....

IKAN TALAPIA BAKAR ALA NYONYA

Resipi CnP dr blog Jun... emm xyah komen panjang2... mmg teramat la sedapnya.... bole buat paste byk2 n frozenkan.... bila nk bakar atau kukus ikan dh senang... sy buat ikut Jun iaitu versi bakar.... Jun guna ikan siakap, sy guna ikan talapia... emmm x cukup sekor ratah sorang2.... hihihi.... maaf visual krg memuaskan sb kelam kelibut nk berbuka....



IKAN TALAPIA BAKAR ALA NYONYA

1 ekor ikan siakap (bersihkan ikan) - sy guna ikan talapia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 batang serai
5 biji cili merah
6 biji cili padi
1 kuntum bunga kantan - xde stok
1 cm kunyit hidup
1 cm halia
sos thai secukupnya
jus limau nipis secukupnya (Jun guna 1/2 biji lemon)
garam,gula, perasa secukupnya.

1. Satukan semua bahan dan kisar hingga lumat.
2. Tumis hingga wangi dan pecah minyak kemudian sesuaikan rasa garam dan manisnya.
3. Lumurkan ke atas ikan siakap dan kukuslah hingga masak.
4. Hidangkan dengan nasi panas. Layan!

ROTI BURGER POKET

Ni buat mlm kelmarin, Boboy2 asik dok ckp lapar padahal dh mkn mlm... sian plak klu tido dgn perut berkeriuk, so mlm2 buta umi bikin roti burger poket cenggini.... dpt idea hasil jln2 ke Blogresepi... minta izin CnP n TQ kpd Mama Gerau atas ideanya.... sy sertakan resepi asal utk rujukan... sy buat ringkas sgt2 - buat scramble egg + mayonis, celup dlm telur yg dipukul n goreng... xde sukatan khas... hangus tu abaikan ye, biasa la klu sambil masak buat kerja lain....



ROTI BURGER POKET
Sumber: Mama Gerau
CnP: Blogresepi

Roti beger (yang giant punya sedap…lembut, lepas tu ada taburan bijan lagi)
Sardin satu tin kecil (sardin dibuang sosnya…sardin jangan dibuang, tin dia boleh buang…)
Bawang merah satu labu (simayang)
Cili hidup merah sebiji (hiris nipis)
lada hitam serbuk (yang kasar-kasar tu…)
mayonis sikit
3 biji telur dikocok-kocok ahhh
sedikit minyak untuk menumis

Cara buat inti
Tumis sardin yang telah dilenyek, bawang dan cili dengan lada hitam serbuk… sekejap jer… dan bila dah sejuk lumur dengan mayonis la…
Roti beger tu dibelah dua… bior jadi tiga segi gitew. Buat  kocek tengah-tengah, masukkan intinya…
Last sekali, celup hujung poket yang terbukak tu dengan telur kocok dan tekapkan dekat kuali yang telah diletak sedikit minyak… celup ujung je dengan telur dan goreng pun tekan-tekan sikit jer kat kuali supaya tak serap minyak…(kak gerau guna penyepit makanan untuk sepit roti tu dan terus goreng satu-satu guna penyepit tu…bila dah tertutup poket boleh angkat..

KAILAN GORENG

Ni resepi sayur biasa2 aje.... yg pentingnya kailan yg mak tanam.... so, mmg la segar dari kebun... goreng bersama cendawan hitam & fishcake....