Thursday, September 30, 2010

IKAN PEDAS SEMPOI LAIRA

Resepi ni mmg dh lama sy simpan.... nama penyumbangnya ialah Laira dari salah satu yahoogroups yg sy join.... jika Laira terbaca blog sy ni, TQVM ye kongsi resepi yg sempoi mcm ni.... bkn sahaja senang malah sedap sgt... terus derhaka diet yg diamalkan selama ni.... ekceli boleh gunakan apa sahaja spesis ikan.... percubaan pertama kali ni sy guna ikan talapia.... bahan agak2 je ye... sy CnP resepi asal dr Laira....



IKAN PEDAS SEMPOI LAIRA

Ikan dah cuci bersih, lumur garam ngan kunyit serbuk kemudian goreng (cam ikan goreng biasa). Angkat, ketepikan.

Tumbuk semua bahan ini - tumbuk kasar. (Kalau nak blend jgn blend halus, blend kasar-kasar aje sekadar hancur gitu-gitu aje dan blend jgn bubuh air): (sy blend halus, mmg stok tersedia camtu, lain kali nk try versi kasar2 plak)

Garam, bawang merah, bawang putih, cili merah (kuantiti banyak), sedikit cili padi (kalau nak pedas lagi). Tips nak memudahkan ramuan jadi hancur kasar, potongkan kecil-kecil dahulu kesemua bahan baru senang nak tumbuk.

Panaskan minyak dlm kuali, kemudian masukkan bahan yang telah ditumbuk. Goreng sehingga nampak ia mengering atau sedikit garing. Siramkan dengan sedikit air hirisan limau sambal/limau nipis serta sedikit shj gula (pemangkin utk merasa lemak dlm makanan ganti aji). (Kalau takder boleh gantikan dgn asam keping, masukkan ajer sekali bersama bahan tumbuk pada memula tumisan) . Rasakan masam, masin nyer. Kalau suka nak bubuh perasa pun boleh.. ikut suka. takpayah pun takpe

Pastue masukkan ikan, gaul-gaulkan . Dah jadik daaa.... Nyam, nyam. Kalau tak habis, simpan diluar takpe .. tak basi punyer kecuali kalau suka cekut-cekut pakai tangan pastue tinggalkan he he he... kalau rasa-rasa nak perhangat boleh tak jadik hal...microwave atau kuali sama shj... Selamat mencuba!!

Nota: sy tambah bawang besar hiris bulat2 & abaikan gaul terus ikan dengan sambal, ambil kira anak2 kenit yg fobia pedas ni... so, siram kt bahagian atas je.... yg bahagian sebelahnya boleh le dia org makan plak....

No comments:

Post a Comment