Wednesday, September 22, 2010

GORENG MEE VERSI MY MAGIC KITCHEN

Dalam bulan posa yg lalu, mmg kerap goreng mee utk hidangan berbuka or sebagai hidangan sampingan.... mihun je xpenah buat sbb kurang mendapat sambutan.... biasanya cara sy goreng mihun @ mee lidi @ kuew tiaw lebih kurang sama je bahan2nya... kalu ubah pun sikit2 je... disertakan resepi spt sy buat sbg panduan... bole ikut citarasa masing2 ye....



GORENG MEE VERSI MY MAGIC KITCHEN

Mee kuning @ kuey tiaw @ mee lidi (kalu mee lidi kena rebus dulu)

2 sudu besar bawang besar kisar
1 sudu besar bawang putih kisar
2 sudu besar cili boh
hirisan ayam @ sotong @ udang
Fishcake @ fishball
2 sudu besar kicap
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
Sedikit garam & gula
Kobis - hiris halus
Lobak merah - hiris mancis
1 biji telur (utk kuey tiaw goreng)
Hirisan tomato, daun sup & daun bawang utk hiasan

Tumis bawang2 & cili boh. Kemudian masukkan ayam @ udang @ sotong (kalu hirisan ayam sebaik2nya rebus sebentar). Tambah sedikit air. Kemudian masukkan pula sos cili, sos tomato, kicap & sos tiram. Kemudian masukkan pula kobis & lobak merah. Biarkan mendidih lalu masukkan garam/gula. Kalu suka stail basah tambah sedikit air masak, kalu suka sebaliknya, setelah air sedikit kering baru masukkan mee (utk kuew tiaw masukkan telur dahulu). Kacau rata, angkat & hidangkan.

Mee lidi goreng
Mee kuning goreng
Kuey tiaw goreng

No comments:

Post a Comment