Tuesday, September 21, 2010

BINGKA ROTI BERLAUK

Ini salah satu juadah berbuka bulan posa aritu.... ya ampuuuuuun dah basi bru nk N3.... resepi amik dr dapur Kak Liza.... resepinya dh lma ada dlm peti besi baru bulan posa kali ni dpt try.... itupun sb nk abiskan baki2 roti yg tersimpan selama ni dok dlm peti ais doremon tu..... oleh itu kwn2, kalau beli roti tp xdan nk abiskn dh expired or lebihan buat sandwich tu, jgn dibuang.... boleh buat bingka roti kak liza ni.... TQ Kak Liza atas resepi yg mabeles gitu....



BINGKA ROTI BERLAUK

Bahan Bingka

1 buku kecil roti [10 -12 keping ]
800 ml santan [1/2 biji kelapa]
3 s/b tepung gandum
3 s/b butter [cairkan]
3 biji telur
garam

Bahan Lauk
400 g daging kisar [kakliza gunakan daging kisar Ramly] - sy guna daging burger, kes nak perabihkan stok
2 labu bawang besar [potong dadu]
1 biji kentang [ potong dadu kecil]
1 batang carrot [potong dadu kecil]
3 s/b rempah kari
3 s/b sos tomato
3 s/b sos cili
minyak
garam

Bahan Hiasan [hiriskan] - sy x letak sb ada yg kutip n buang
daun sup
daun bawang
cili merah
bawang goreng

Cara Memasak Bingka
1. Roti dikoyakkan dan rendamkan dengan santan sehingga kembang.
2. Gaulkan semua bahan lain dengan roti yg telah direndam supaya sebati.
3. Masukkan dlam loyang 10 x 10 yg telah disapukan minyak.
4. Bakar dalam oven 180'C selama 30 minit.
5. Keluarkan loyang dan taburkan bahan berlauk dan bakar lagi selama 30 minit.
6. Bila telah masak taburkan bahan hiasan.
7. Potong dan dan hidangkan.

Cara Memasak Lauk
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar sehingga layu dan wangi.
2. Masukkan daging kisar yg telah diperoiikan. Kacau rata.
3. Masukkan rempah kari dan kacau sehingga naik minyak.
4. Masukkan kentang, carrot, garam, sos cili & sos tomato. Kacau rata.
5. Masakkan sehingga kentang dan carrot lembut.
6. Bila telah masak masukkan dalam pinggan [jangan ambil lebihan minyak].

No comments:

Post a Comment