Wednesday, September 29, 2010

AYAM LADA HITAM

Biasa2 kalu sy masak aym lada hitam sy gunakan rempah segera brand Maggi tu... tapi kali ni main belasah je apa yg ada dlm stok kt dapo.... emmmm x mengecewakan.... masih laris.... resepi main agak2 je ikut apa yg ada di dapo....



AYAM LADA HITAM

4 ketul ayam (potong kecil - sy lebih suka kalu ada tulang2 sekali)
2 camca besar bawang kisar
1 camca besar bawang putih kisar
1 camca besar lada hitam kisar
1 camca besar halia kisar
1 camca besar kicap lemak manis kipas udang
1 camca teh sos tiram
Sedikit garam
Sedikit minyak utk menumis
Sedikit air

Bahan2 lain:
Karot
Daun sup (jika suka)
Bawang besar - potong bulat

Ayam dibasuh dan toskan airnya untuk seketika. Gaulkan ayam bersama semua bahan kecuali minyak dan bhn2 sayur. Perapkan selama lebih kurang 10-15 minit. Panaskan minyak di dalam kuali atas api sederhana. Masukkan ayam. Balikkan ayam untuk pastikan ia masak serata. Masukkan sedikit air dan sayur2an. Masukkan perasa dan didihkan hingga masak. Angkat dan hidangkan.

Nota: Kuantiti lada hitam bergantung kepada individu. Sekiranya suka lebih pedas, boleh tambahkan dan jika tidak, boleh dikurangkan mengikut cita rasa sendiri.

No comments:

Post a Comment