Ni sayur tradisi kami di kampung... biasa masak bila kenduri dan juga utk menu harian... menjadi kegemaran kami sekeluarga.... gambo yg atas adalah hasil air tangan sy manakala gambo yg bwh pula air tangan mak... ada beza bukan? nmpknya sy kena berguru lg dgn mak utk jadikan sekurang2 rupa mcm mak masak apatah lagi dari segi rasanya.... gambo kedua tu abaikan kecomotan mangkuknya ye... maklum la itu je yg sempat snap seblm kehabisan.... FYI ini adalah buncis yg mak tanam.... emmmmm apa lagi mmg tidak dinafikan kesegarannya....
BUNCIS GORENG BERSAMA HATI AYAM
1 cekak buncis
1 biji bawang besar - hiris nipis
3 biji bawang putih - ketuk
2 - 3 ketul hati ayam
Sedikit garam
Sedikit kunyit serbuk
Sedikit air
Hati ayam dipotong kiub, gaulkan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hati ayam sehingga masak. Setelah itu, di dalam kuali yg sama buang lebihan minyak dan tumis bawang besar & bawang putih. Kemudian masukkan pula kacang buncis serta sedikit air. Hati2 semasa masukkan garam sebab masa proses perapan hati tadi telah diisi garam. Setelah masak angkat & hidangkan.
No comments:
Post a Comment