Wednesday, September 29, 2010

KEK BATIK MARIE

Ekceli buat kek ni hari Ahad lepas.... buat 2 adunan, 1 utk makan2 n 1 lg utk potluck jamuan raya Boboy2.... resepi yg amat la senangnye.... dlm 10 minit dh siap segalanya.... x ingat dpt resepi dari mana yg pentingnya dh lama sy menggunakan resepi ni... boleh ubah ikut citarasa nak tambah kekacang dsbnya.... sy abaikannya sb tidak mendpt sambutan... cenggini jga yg larisnya kt rmh ni....



KEK BATIK MARIE

1 bungkus biskut marie (lebih kurang berat 350 - 400 gm) - patahkan 4
1/2 buku butter
1 cawan air
1 cawan milo
2-3 sudu besar serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
50 gm coklat masakan

Di dalam periuk/kuali, campurkan butter, air, milo, serbuk koko, susu pekat dan coklat masakan. Masak dengan api kecil hingga cair dan sebati. Kemudian masukkan biskut marie. Gaul sebati. Kemudian tuang ke dalam loyang 8X8 inci yang telah dialas dengan plastik atau aluminium foil. Tujuan alas dgn plastik utk senang dikeluarkan dari loyang. Tekan2 supaya rata. Akhir sekali sejukkan dalam peti ais.

Nota: gunakan periuk yg besar supaya senang utk menggaul biskut nanti

No comments:

Post a Comment