Thursday, August 25, 2011

DUGAAN DI BULAN RAMADAN

Tanggal 14 Ogos 2011, marathon ke klinik n GH... Boboy2 kena serangan asthma... x penah2 hayat kena 2 kali dlm 1 hari... trip pertama ke klinik kul 10 pg... then kali kedua kul 4.30 petang... sib baik ada mknan yg MIL tapau hari Sabtu tu so dpt la dipanaskan as juadah berbuka.... sampai rumah pun dh dkt nk berbuka... la ni dok pantau no ice, no ice cream, no cold dessert, no kerepek... sian kt dia... xpe la moga2 bila dh bsr nnti asthma tu sembuh...

kt klinik
tingin sgt nk naik wilca
tersengih xde gigi dgn ubat Boboy2
kt GH
alhamdulillah, result X-ray xde jangkitan kuman

SOTONG GORENG KUNYIT


Menu peberet anak2...

SOTONG GORENG KUNYIT
Sumber: my-magic-kitchen

Bahan A
4 ekor sotong (bersihkan & potong)
1 sudu kecil kunyit hidup tumbuk
1 sudu kecil garam
2 sudu besar sos tiram

Bahan B
1 tangkai daun kari
1/2 labu bawang besar - hiris
3 biji bawang putih - ketuk

Gaul semua Bahan A & perap 10 minit. Kemudian tumis Bahan B hingga naik bau. Selepas itu masukkan pula sotong yg telah diperap tadi. Jika nk berkuah masukkan 1-2 sudu besar air. Kacau, angkat & hidangkan.

Nota: sotong dimasak sekejap sahaja, jika lama di atas dapur akibatnya sotong akan liat.


CENDUL EXPRESS


Cuaca panas2 mmg nyaman tekak dpt berbuka dgn dessert camni... resepi campak2 aje... nama cendul express...

Antara bahan2 ialah:

Cendul
Sagu kasar (merah)
Sagu kasar (kuning)
Cincau dicincang
Santan
Air gula melaka

Kuantiti bahan2 ikut citarasa. Emmmmmm mmg x nmpk mak mertua kalu lalu dr belakang....



Wednesday, August 24, 2011

SAYUR CAMPUR



Sayur yg ringkas utk berbuka puasa. Padanan lobak, kobis & salad. Xperlu resepi la yek... jamu mata aje...

SNOWY SUGEE


Biskut yg sgt popular dari dulu lg... kira biskut warisan rakyat Malaysia... kini telah dipelbagaikan... disalut dgn gula, bermadu dgn 3 kaler dan macam2 lagi la... kali ni sy try salut dgn susu tepung pula... biskut yg lembut n cair dimulut...

SNOWY SUGEE

125 gm minyak sapi
100 gm gula aising
250 gm tepung gandum
Susu tepung (sy guna brand Everyday)
Sedikit gula aising
Papercup

Pukul minyak sapi dan gula aising. Tidak perlu sampai kembang, sekadar pukul2 manja sehingga sebati aje... Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit. Jika dh bole dibulat2kan, x perlu habiskan tepung. Jika adunan masih lembik masukkan sedikit lagi tepungnya. Kemudian gentel bulat sebesar guli... nk besar lagi gentel besar bola ping pong @ gola tenis or bola sepak... hihihi... bakar 15-20 minit ikut suhu oven masing2. Setelah biskut sejuk golekkan dalam susu tepung + gula aising. Letak dalam papercup.



BISKUT MADU 3


Sy CnP dari Myresepi. TQ Kakbesah sy share kt sini.... Kakbesah kata ni biskut wajip mak mertuanya, belajar di kelas WI pd thn 50an... seram tengok namanya kan... so ada berani nk try buat biskut ni....? kalu dibuat 4-segi boleh la dinamakan Biskut Madu 4... 2-segi xde la plak yek... ni edisi perabihkan stok dlm esbok doremon... kebetulan dlm stok ada acuan 3-segi mcm yg Kakbesah buat... biskut ni sedap pd tekak sy... cuma mgkn agak fobia dr segi nama... tp para suami mgkn suka la kot dgn bskt ni... agaknya request minta buat 4-segi... hihihi

BISKUT MADU 3
Sumber: kakbesah@myresipi.com

Bahan-bahan ( +- 150 keping )
• 1 buku butter/1 cawan majerin
• 1 cawan mumbung gula icing/1cawan rata gula halus
• 2 biji kuning telur
• 1 1/2 cawan kelapa parut kering dlm tin
• 2 1/2cawan tepung gandum
• 1 sudu makan mumbung tepung jagung
• 1 sudu teh baking powder- ayak bersama tepung2 td.
• kuning telur utk sapu & badam stick scukupnya
• opps lupa, 1/2 cawan serbuk koko - ayak bersama tepung2 td.

Cara-cara
1. putar butter & gula hingga kembang, masukkan telur satu persatu, putar 15 saat saja.
2. campurkan tepung2, koko & kelapa kering dan uli prlahan hingga mnjadi doh yg lembut.
3. gelek doh antara dua plastik, terap dgn acuan yg digemari.(tp, bntuk 3 segi ni, memang bntuk asal, akk prnah tengok dlm beberapa buah buku lama, sama respi, bentuk & wajip ada badam 3 batang..hihihi)
4. susun biskut atas dulang yg tlh disapu butter, pastu sapu kuning telur atasnya dan hias dgn badam. sepatutnya guna badam yg bentuk jejari/batang mancis tu.. tp, akk xde stok, guna badam flakes yg diptong jer..(kes nk perabih lebihan bhn2 kuih thn lps la ni..hehe..)
5. bakar dlm oven yg dah dipnaskn dulu, 160c hingga masak/+-30 minit.