Wednesday, August 24, 2011

BISKUT MADU 3


Sy CnP dari Myresepi. TQ Kakbesah sy share kt sini.... Kakbesah kata ni biskut wajip mak mertuanya, belajar di kelas WI pd thn 50an... seram tengok namanya kan... so ada berani nk try buat biskut ni....? kalu dibuat 4-segi boleh la dinamakan Biskut Madu 4... 2-segi xde la plak yek... ni edisi perabihkan stok dlm esbok doremon... kebetulan dlm stok ada acuan 3-segi mcm yg Kakbesah buat... biskut ni sedap pd tekak sy... cuma mgkn agak fobia dr segi nama... tp para suami mgkn suka la kot dgn bskt ni... agaknya request minta buat 4-segi... hihihi

BISKUT MADU 3
Sumber: kakbesah@myresipi.com

Bahan-bahan ( +- 150 keping )
• 1 buku butter/1 cawan majerin
• 1 cawan mumbung gula icing/1cawan rata gula halus
• 2 biji kuning telur
• 1 1/2 cawan kelapa parut kering dlm tin
• 2 1/2cawan tepung gandum
• 1 sudu makan mumbung tepung jagung
• 1 sudu teh baking powder- ayak bersama tepung2 td.
• kuning telur utk sapu & badam stick scukupnya
• opps lupa, 1/2 cawan serbuk koko - ayak bersama tepung2 td.

Cara-cara
1. putar butter & gula hingga kembang, masukkan telur satu persatu, putar 15 saat saja.
2. campurkan tepung2, koko & kelapa kering dan uli prlahan hingga mnjadi doh yg lembut.
3. gelek doh antara dua plastik, terap dgn acuan yg digemari.(tp, bntuk 3 segi ni, memang bntuk asal, akk prnah tengok dlm beberapa buah buku lama, sama respi, bentuk & wajip ada badam 3 batang..hihihi)
4. susun biskut atas dulang yg tlh disapu butter, pastu sapu kuning telur atasnya dan hias dgn badam. sepatutnya guna badam yg bentuk jejari/batang mancis tu.. tp, akk xde stok, guna badam flakes yg diptong jer..(kes nk perabih lebihan bhn2 kuih thn lps la ni..hehe..)
5. bakar dlm oven yg dah dipnaskn dulu, 160c hingga masak/+-30 minit.




No comments:

Post a Comment