Friday, August 26, 2011

KUIH SI CANTIK MANIS


Kuih ni mmg sedap n senang sgt nk buat... rasa seindah rupa... sy gunakan sagu kasar lebihan Cendul Express aritu... kalu buat lg nk letak sagu byk2 biar nmpk terbeliak sebiji2 sagunya... terima kasih hazila n izinkan sy CnP dr dapur ye...

KUIH SI CANTIK MANIS
Sumber: Hazila mysmallkitchen
Resepi beliau ambil dari Indonesian-Eats

Bahan bahan
• 100 gms biji sagu (campuran 3 warna - merah, hijau & putih )- sy main agk2 je sukatan sagu ni
• 50 gms tepung hunkwe
• 500 ml santan
• 90 gms gula
• Daun pandan
• Sedikit garam

Cara cara
1. Didihkan air di dalam periuk, masukkan sagu dan masak hingga biji sagu menjadu lutsinar, tapiskan (sy guna sagu kasar beli yg dh siap masak/warna)
2. Bancuh tepung hunkwe dengan sedikit santan, baki santan masukkan ke dalam periuk bersama sama dengan gula, daun pandan dan garam. Masak hingga mendidih.
3. Masukkan bancuhan tepung hunkwe tadi ke dalam santan yang sedang mendidih dan kacau sekata.
4. Masukkan juga biji sagu yang telah ditapis tadi dan kacau sehingga adunan menjadi kental.
5. Tuang ke dalam acuan yang sesuai dan sejukkan.


No comments:

Post a Comment