Tuesday, August 16, 2011

PENKEK PISANG yg sgt sedappppp....



Tiba2 tingin nk mkn penkek la plak... menu yg sgt senang n ternyata sedap... bkn angkat bakul sendiri tp mmg itulah kenyataannya.... emmmm simpan sampai sahur pun msih lembut lg... Jom layan resepi yg biasa sy buat yek....

PENKEK PISANG

1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh soda bikarbonat
1/4 sudu teh garam halus
2 sudu besar susu pekat
1 biji telur
240 ml air (bole juga ganti dgn susu segar atau susu cair)
2 sudu besar mentega/majerin (dicairkan)
8 biji pisang emas lemak manis

1. Satukan kesemua bahan dan kacau sebati (sy guna blender).
2. Panaskan kuali dan sapu dengan mentega/majerin.
3. Dadarkan adunan di atas kuali dan masak sehingga kekuningan.


No comments:

Post a Comment