Tuesday, February 1, 2011

BUBUR KACANG MERAH


Ekceli dh lama sgt beli kacang merah ni.... sib baik dok dlm esbox klu x harus dh jdi habitat si bubuk itam kenit2 tu... nk xnk paksa jga buat utk santapan rakyat jelata kt rmh ni... alhmdulillah laris.... resepi seperti yg biasa2 sy buat ye...

BUBUR KACANG MERAH

400 gm kacang merah
2 cawan santan pekat
2 senduk kecil gula (ikut citarasa)
Secubit garam
1 helai daun pandan
1 tin susu cair

Bersihkan kacang merah buang segala alien kt dlmnya... Basuh n rendam sebentar dlm air. Kemudian rebus hingga kembang n empuk. Mungkin 2-3 kali tambah air, gunakan api kecil supaya x berkerak. Setelah kacang empuk, masukkan gula, garam, daun pandan dan santan. Setelah menggelegak masukkan pula susu cair. Kacau rata, angkat dan sejukkan dalam peti ais sebelum dihidang.

No comments:

Post a Comment