Sunday, February 20, 2011

TELUR KAY TAGAL



Teruja nk try resepi ni sb namanya yg unik... senang dimasak n rasa yg enak... menu penyelamat sewaktu terdesak + perut dh minta diisi.... x rugi mencubanya.... CnP resepi dari Cari.com

psttt... abaikan itam2 angus tu ye.... biasa la smbil2 tu tgn buat keja lain... alih2 amik ckit warna kulit dayang senandung.... hihihi

TELUR KAY TAGAL

3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 genggam udang kering
10 batang cili padi
1 sudu cili blend
1 sudu sos tomato
stengah cawan air

**hiasan daun sup dan bawang goreng
3 biji telur

Cara masak:
1. 3 biji telur digoreng dan disusun dlm pinggan
2. Tumbuk bawang merah, bawang putih, udang kering, cili padi.
3. Panaskan minyak (jgn terlalu bnyk..agak2) tumis bahan yg ditumbuk tadi sehingga naik bau atau udang kering bertukar warna perang
4. Masukkan cili blend... kacau sehingga garing
5. Masukkan sos tomato dan air... kacau rata
6. Masukkan garam dan gula secukup rasa (lebihkan gula sedikit)
7. Apabila kuah mendidih, tuangkan ke atas telur dlm pinggan tadi
8. Taburkan bawang goreng dan daun sup untuk aroma menyegarkan!! (sy abaikan xde stok)

p/s: rasa resepi ni manis2 pedas.....

No comments:

Post a Comment