Thursday, February 17, 2011

DAGING KICAP HALIA LADA HITAM



Dh x ingt dpt resepi ni dr mana tp gini la cara sy msk.... kuah kna buat lebih sb ank2 mmg suka xtvt timba2 kuah ni.... klu buat kuah ckit alamat x selera mkn.... so, kuah extra kna dok diam2 dlm piuk, bila diperlukan bru bole msuk dlm pinggan.... resepi agak2 aje ye ikut yg biasa sy buat....

DAGING KICAP HALIA LADA HITAM

300 gm daging (potong nipis2 n rebus sebentar)

Bahan perap:
1/2 cawan kicap manis
2 sudu besar kicap pekat
2 inci halia (tumbuk)
1 labu bawang besar (tumbuk)
3 ulas bawang putih (tumbuk)
1 camca kecil garam
1 camca besar serbuk lada hitam
1 camca besar sos tiram
1 camca besar cuka

Bahan tumis:
3 ulas bawang putih - ketuk
2 inci halia - hiris nipis

1 biji lada benggala - potong
Sedikit air

Perap daging dan bahan-bahan perap. Kalu semalaman lagi sedap. Tumis bawang putih dan halia. Kemudian masukkan daging yang diperap tadi. Kacau2 n masukkan air mengikut citarasa. Setelah menggelegak, masukkan lada benggala. Hati-hati mengisi bahan perasa kerana semasa memerap dh ada garam/sos tiram. Setelah masak, angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment