Sunday, February 27, 2011

APAM GULA MERAH



Resepi apam yg sgt mudah.... perap 1 jam aje, no eno or no tapai nasi.... apam sy sedikit pucat warnanya sb guna gula perang... walau pun rupa x cun tapi rasa tetap sedap... sy CnP dr himpunan dlm pendrive... tqvm kpd yg empunya resepi....

APAM GULA MERAH
Dikongsi: my-magic-kitchen

3 cawan air
1/2 cawan gula merah (sy guna gula perang)
1/2 cawan gula pasir
*Ketiga-tiga bahan di atas hendaklah dimasak, ditapis dan dibiar sejuk.

500gm tepung gandum
1 pkt (11gm) Yis Mauripan, dibancuh dengan 1 cwn air dan sedikit gula pasir

Cara-cara:
1. Masukkan tepung gandum ke dalam sebuah mangkuk besar (Bila dia naik taklah melimpah2 nanti !!!) dan tuangkan bancuhan yis dan bancuhan gula. Gaul rata, seelok-eloknya menggunakan tangan.
2. Tutup bekas selama 1 jam. Dibiar adunan naik 3 kali ganda (sy terus tuang n perap di dalam loyang).
3. Panaskan kukusan. Sapu loyang pengukus dengan sedikit minyak.
4. Tuangkan bancuhan tepung ke dlm loyang dan kukus selama 40 minit.
5. Biarkan sejuk sebelum dikeluarkan dari loyang dan dipotong.
6. Sedap dimakan dengan kelapa parut muda yg digaul dgn sedikit garam.

1 comment:

  1. yeeeeeeeeeeeeeehaaaaaaaaaaaaaaaaaa...................nak wat nak wat nak wat...Ayu copy recepi yer kak....:) erk, rupenye seputih salju......

    ReplyDelete