Tuesday, February 1, 2011

ROTI BOBOYZ + TRAGEDI......


Tragedi semasa membaking roti boboyz Ahad baru2 ni.... betul2 membantutkan harapan yg tgh kembang bermunger2.... dimulakan dgn smgt berkobar2 tetapi kuciwa akhirnya disebabkan tragedi blackout sejurus aje 5 minit roti boboyz tgh dok hangat dlm oven... tungu punya tunggu punya tunggu punya tunggu.... punya la lama tunggu akhirnya roti boboyz merajuk nk kembang semangkuk.... utk membantutkan proses kembang mambang, sy bg dok diam dlm esbox xde supply yg msh ada hawa2 sejuk tu... ini lah hasilnya... walau bagaimanapun, tetap laris di pasaran... alhamdulillah at least tidak menjadi habuan cik tong sam pah.... x puashati n insyaAllah repeat baking satu ketika nnti.....

Resepi CnP dari Kongsi Resepi Facebook... walaupun rupa penyek tp ank2 ckp sedap... filling n topping tu bole buat awal... sy buat pada sebelah malamnya.... TQVM kpd yg empunya resepi....

ROTI BOY

Filling
200 gm mentega
1/2 teaspoon vanilla essence
70 gm brown sugar

Topping
200 gm mentega
160 gm gula icing
3 biji telur grade A- pukul sedikit
1 suduk kecil perisa kopi - boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee dengan 1 sudu besar air panas
200 gm tepung gandum

Doh Roti -
500 gm tepung berprotin tinggi- di ayak
2 sudu kecil bread improver+ 2 sudu kecil bread softener ( optional)
20 gm susu tepung (sy guna susu Boboy3 aje)
75 gm gula castor
3 sudu kecil dry yeast (sy guna 1 paket Mauripan)
1 sudu kecil garam
1 biji telur- dipukul
250 ml air/ susu segar ( Jgn gunakan susu tepung sekiranya menggunakan susu segar)
60 gm mentega

Cara-cara

Filling - Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia untuk digunakan.

Topping - Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur,gula icing, & coffee flavoring. Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan (sy guna perisa mocca, strawberi, durian n pandan).

Doh Roti - sy uli guna breadmaker
Gaul rata tepung, gula dan garam didalam mangkuk.
Masukkan yeast, bread improver & bread softener (jika menggunakannya) dan gaul rata lagi.
Masukkan telur dan air/susu segar.
Uli adunan sehingga menjadi adunan dan masukkan mentega. Uli lagi sehingga lembut & elastik selama 10-15 minit.
Bahagikan dough kpd 17 biji bola kecil dan tutup dgn film cling selama 10 min. 9.-Leperkan dough di atas tapak tgn & letakkan inti/filling. Tutup rapat supaya inti tidak meleleh keluar sewaktu dibakar.
Susun diatas loyang pembakar yg sudah dilenser dgn mentega/minyak/tepung dan jarakkan dlm 7.5 cm.
Rehatkan selama 45 min ditempat panas (warm).
Pipe kan topping diatas bun secara spiral bermula dari top center.
Bakar didlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 170C selama 15 min atau sehingga masak.

Nota: Semasa mengadun topping sy tidak masukkan sekali perisanya, sy letak semasa nak guna dgn perisa yg berlainan iaitu mocca, strawberi, durian n pandan... tetapi sian mocca x sempat nk posing...

2 comments:

  1. assalam kak, wah menarik tgk akak buat topping colour2 tu....saya baru jer buat semlm tapi tak ada colour biasa jer.

    ReplyDelete
  2. cantik la topping roti tu...
    dugaan tu tetiba tak de elektrik...mesti sakit ati...
    alhamdudillah...habis gak roti tu dimakan.

    ReplyDelete