Monday, February 28, 2011

SOTONG BEREMPAH



Salah satu kelainan nk masak sotong... dlm kurungan tulisan merah adalah ubahsuai yg sy buat... TQVM kepada yg empunya resepi....

SOTONG BEREMPAH
Sumber: Facebook Kongsi Resepi
Dikongsi: my-magic-kitchen

Bahan utama:
300 gm sotong yg panjang lebih sejengkal (dibuang hitamnya)

Bahan kisar:-
6 tangkai lada kering (digoreng dulu) - (2 sudu besar cili kisar)
3 ulas bawang kecil - (2 sudu besar bwg merah kisar)
3 ulas bawang putih - (1 sudu besar bwg putih kisar)
2 cm halia
Belacan

Bahan tumis:-
1 camca teh serbuk jintan kasar (jintan kasar disangai & dikisar dulu) - (x letak)
1 inci kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkeh

garam
sedikit air

Sy tambah:
1 batang serai
1/2 biji bawang besar - hiris bulat
2 sudu besar sos tomato

Cara memasak:-
1) Tumis bahan kisar hingga naik bau lalu masukkan bahan tumis. Kacau & tunggu hingga garing.
2) Kemudian masukkan sotong. Masak hingga kuah pekat & berminyak.
3) Akhir sekali masukkan garam.

1 comment: