Saturday, October 1, 2011

TAT BUAH-BUAHAN


Beberapa hari yg lepas, tekak tingin nk makan tat buah-buahan... buah2 pun ada ckit dlm esbok, bahan2 yg lain pun ada... so godek2, sambil2 tgk tv dh siap tart shell lalu dh bole bakar... klu rajin dpt la melayan tekak... klu malas xleh nk kata apa laaaa... resepi sy CnP dr simpanan n share ikut pe yg sy buat...

TAT BUAH-BUAHAN

Bahan-bahan kulit tart:
170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart

Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman (sy simpan 15 minit je).

Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar. Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan buah-buahan.

Bahan-bahan filling:
100 gm instant custard (bole beli kt kedai brgan bakery)
Air @ susu cair secukupnya

Campurkan instant custard dan air @ susu cair. Kacau hingga mendpt kepekatan yg dikehendaki.

Hiasan: Kiwi, oren & anggur.. klu ada strawberi lg cun

Cara menghias: Masukkan filling dlm piping bag, picitkan sedikit dalam tart shell dan susun buah2 atasnya. Sedia utk dihidang.

Friday, September 30, 2011

SAGU GULA MELAKA


SAGU GULA MELAKA
CnP: rossitamz-kitchen.blogspot.com
Dikongsi: my-magic-kitchen.blogspot.com

Pencuci mulut yang sgt sedap dimakan sejuk.

Bahan A :
2 cawan sagu biji
5 cawan air

Bahan B :
3 cawan santan - sy guna susu cair
1/2 cawan gula
1/2 sudu kecil garam
1 helai daun pandan

Bahan C :
1 keping gula Melaka @ 1 cawan gula merah
1 cawan air
1 helai daun pandan

Cara-cara Adunan A :
1. Panaskan air hingga mendidih. Bersihkan biji sagu dan masukkan ke dalam air mendidih.
2. Masak hingga sagu menjadi jernih. Angkat dan cuci dengan air sejuk sehingga hilang kanjinya.
3. Masukkan ke dalam acuan2 kecil dan sejukkan dalam peti sejuk.

Cara-cara Adunan B :
1. Panaskan santan, garam, daun pandan dan gula hingga mendidih.
2. Buang daun pandan dan sejukkan.

Cara-cara Adunan C :
1. Masakkan gula Melaka, daun pandan dan air hingga gula hancur.
2. Buang daun pandan, tapiskan dan biarkan ia sejuk.

Cara menghidang :
1. Keluarkan sagu dari acuan2 kecil dan letak dalam mangkuk @ pinggan menghidang.
2. Curahkan Adunan B, diikuti oleh Adunan C.
3. Siap untuk dimakan!!!

PAVLOVA



Sebenarnya mmg dh lama sgt nk cuba buat pavlova ni... rasa bimbang pun ada... mklum la x pnh tengok n x pnh makan... sehingga tergoda untuk mencuba... rupa2nya, secantik nama selazat rasa... ank2 pun suka sgt... masam buah2an bercampur dengan manis pavlova mengadunkan rasa yg sukar untuk digambarkan dgn kata2... resepi sy CnP dr Puan Wan Norbaya Wan Chik, rakan mailing list sy.... TQVM ye Baya....

Pavlova ni adalah sejenis meringue kek yang dibuat dari putih telur dan gula halus sebagai dua bahan utama. Tekstur pavlova ni ringan, bila disentuh kulit mukanya licin dan garing manakala di tengahnya pula lembut dan manis seperti marshmallow.

Pavlova dihidangkan bersama whipped cream dan buah segar contoh strawberry, kiwi, mango, blueberry, cherry, raspberry atau sebagainya. Seeloknya dimakan dengan buah yang mempunyai rasa masam untuk mengimbangi rasa manis meringue.

Pada suatu masa dahulu Australia dan New Zealand pernah berbalah untuk berebut hak siapa yang mula mencipta Pavlova. Utk mkluman semua, nama Pavlova dipilih sempena penghormatan kepada jaguh ballerina dari Russia, Anna Pavlova yang mengelilingi Australia dan New Zealand pada tahun 1926 - sumber Joyofbaking.com

PAVLOVA
CnP: Puan Wan Norbaya Wan Chik
Dikongsi: my-magic-kitchen.blogspot.com

3 biji putih telur (suhu bilik)
1/4 teaspoon cream of tartar
1 cup sugar (Baya kurang gula dalam 2 sudu)
1 pinch salt

Pukul putih telur, masukkan cream tartar dan salt. Kemudian sugar 1 spoon by spoon, sampai habis pukul medium high speed anggaran 12-17 minit or more sehingga dia stiff peak. Bila ceduk dengan sudu dia menegak tak terlentuk :)

Masukkan dalam piping beg, pipekan.. bakar 300-35minit dan biarkan sejam di dalam oven..
nak makan letak whip cream / dan any buah yg disukai... nak makan dengan aiskrim pun boleh...
Meringue nie agak manis.. Baya selalu kurangkan gula dalam 2-3 sudu... dan putih tu sebenarnyaa boleh diambil dari 4 biji putih telur... ni dah diuji dari dapur Baya berkali-kali:)

Topping/hiasan yg sy buat:

1 cawan whipping cream - pukul hingga kental

Untuk menghidang, picit/lepa whipped cream dan hias dengan buah-buahan yang siap dipotong. Seelok-eloknya hias apabila hendak mkn sb kalau hias awal nanti buah2an berair.

Peringatan:
semua bahan mestilah di suhu bilik
bole masukkan 1 camca teh esen vanila utk elakkan bau hanyir telur

AYAM GAJUS



Sy CnP resepi dr blog Syasya Rahmat yg juga rakan FB sy... TQVM ye...

AYAM GAJUS
CnP: Syasya Rahmat
Dikongsi: my-magic-kitchen.blogspot.com

400 gram isi ayam (sy guna 2 ketul dada ayam - dihiris nipis)
6 ulas bawang merah (ditumbuk/dikisar)
2 ulas bawang putih (ditumbuk/dikisar)
1 cm halia (ditumbuk/dikisar)
2-3 sudu makan cili boh (boleh ditambah/kurang)
2 sudu makan sos tiram
1 labu bawang besar (dimayang)
biji cili merah (dipotong serong)
1 biji cili hijau (dipotong serong)
1/2 cawan gajus (sy beli yg siap digoreng)
1 sudu makan tepung jagung
Garam + Kunyit
Minyak

Cara-cara

1.Perasakan ayam dengan garam kunyit, gaulkan dgn tepung jagung. Goreng 3/4 masak dan ketepikan.
2.Tumis bahan kisar hingga wangi dan garing, kemudian masukkan cili boh. Tumis hingga pecah minyak.
3.Masukkan sos tiram dan ayam. Kacau sebati.
4.Masukkan bawang besar, cili merah, cili hijau dan gajus. Kacau sebati.

KUIH KETAYAP


Kuih dolu2 namun x lekang dek panas n x lapuk dek ujan... peberet anak2 ni... nak buat je yg ssh ckit, selalu je ada vitamin M... resepi x ingat amik dr mana mmg dh lama ada dlm simpanan...

KUIH KETAYAP
Dikongsi: my-magic-kitchen.blogspot.com

Bahan-bahan untuk kulit:
1 cawan tepung gandum
2 biji telur
2 sudu besar minyak masak
1 1/2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan (sy guna pandan paste)
1 1/2 cawan santan (boleh diganti fresh milk)
2 sudu besar minyak masak
Beberapa titik pewarna hijau

Bahan-bahan untuk inti:
1/2 biji kelapa parut
1 cawan gula merah (boleh dikurangkan) kalau nak isi gula pasir sedikit pun boleh
1 helai daun pandan

Cara-cara inti:
Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit.Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.

Cara-cara kulit:
Blend daun pandan dan perah, ambil patinya. Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan dan air daun pandan yang diblend tadi. Kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi. Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung.

Cara-cara gulung:
lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis

Wednesday, September 28, 2011

AYAM SOS TIRAM VERSI FUSION



Gabungan resepi Melayu n Cina... sekali sekala ubah selera...

AYAM SOS TIRAM VERSI FUSION
CnP: Vermont@myresipi.com
Dikongsi: my-magic-kitchen.blogspot.com

Bahan-bahan (6 orang)
1-2 batang serai (diketuk @ digunting pendek)
1/2 labu bawang besar dihiris
1/2 inci halia dihiris
3-4 kuntum bunga lawang
4-5 biji cili padi (ikut citarasa pedas masing-masing) - x letak
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap masin
1 sudu besar kicap cair masin (chinese soy sauce) - x letak
1 sudu teh cuka
Ayam setengah ekor (tanpa kulit) dipotong 8 - sy potong kecil2
1/2 batang carrot
1 batang saderi (sy tambah)

Cara-cara
Goreng ayam sebentar (dalam 5-7 minit) @ sehingga daging bertukar warna.
Dalam kuali lain masukkan satu senduk atau lebih minyak goreng ayam tadi untuk menumis serai, bawang, halia, cili padi, bunga lawang dan carrot.
Setelah bahan tumis naik bau masukkan ayam yg telah digoreng sebentar tadi.
Gaul dan biar masak sebentar sebelum memasukkan kicap manis, masin, kicap cair masin, kicap seasoning maggi dan sos tiram.
Masak sebentar dan masukkan setengah cawan air serta cuka.
Masak sehingga daging ayam empuk.
Untuk mendapat hidangan yang lebih lazat, masak terlebih dahulu dan biarkan dalam kuali (seperti perap). Sebelum makan, panaskan sekali lagi. Cubalah... pasti tak mengecewakan dan lain sikit daripada masak kicap biasa.
Menurut kata tuan punya resepi, semasa hidang taburkan sedikit daun bawang atau saderi dan hirisan tomato lagi sedap dan menawan... namun begitu sy abaikan...